in

Ana e errët e Dubait: Çfarë ka pas pasuria dhe magjia?

Loading...

Dubai njihet si një nga qytetet më joshëse dhe më të pasura në botë. E mbushur me ndërtesa ekstravagante, makina të shtrenjta, natën e çmendur dhe jahte luksoze, ky perlë i Lindjes së Mesme është një turist i vërtetë në Mekë.

Megjithatë, ndryshe nga imazhi i kësaj shkëlqimi parajsor që shërbehet nga turistët, ekziston edhe pala tjetër e Dubait, e cila është larg joshës, raporton The Richest.

Punëtorët shpenzojnë 14 orë në ditë në 40 gradë Celsius të nxehtë.

Dubai është një qytet që po zhvillohet me shpejtësinë e dritës, dhe të gjitha këto ndërtesa të bukura janë ndërtuar dhe punëtorët që punojnë në kushte shumë të vështira janë të nevojshme – 14 orë në ditë në një temperaturë mbi 40 gradë. Aksidentet dhe problemet shëndetësore janë ngjarje të përditshme, dhe vdekjet janë të zakonshme, por kjo mbulohet me sukses.

Ju mund të përfundoni në burg për të puthur publikun

Edhe pse Dubai është portretizuar si një qytet modern dhe liberal, shumica e popullsisë është fe myslimane, që do të thotë se ajo është shumë e mbajtur deri në kënaqësinë. Kissing në vende publike është rreptësisht e ndaluar nën kërcënimin e burgimit, dhe madje edhe mbajtjen e duarve në rrugë mund të ju sjellë një gjobë të madhe. Turistët nuk përjashtohen nga këto rregulla dhe marrëdhëniet seksuale jashtëmartesore janë të paligjshme në Emiratet e Bashkuara Arabe, prandaj vizitorët janë në rrezik të madh.

Trafikimi i qenieve njerëzore

Edhe pse një gjë e kontrolluar në mënyrë strikte dhe e pafajshme si puthja, situata ndryshon ndjeshëm natën. Në Dubai, ka mbi 30,000 prostituta, dhe çmimi mesatar i tyre është 500 $ në orë. Duke pasur parasysh faktin se strongmen arabe fitim të madh nga prostitucion fshehurazi inkurajojnë dhe skllavëria e bardhë nuk është dukuri e pazakontë në të cilën policia nuk i kushtoj vëmendje.

racizëm

Edhe pse jetojmë në shekullin 21 dhe racizmi është diçka e rregulluar në pjesën më të madhe të botës, gjërat në Dubai nuk janë në përputhje me këtë. Ju vlerësoni po aq sa vlejnë pasaportat tuaja. Për shembull, evropianët dhe amerikanët fitojnë gati dy herë më shumë njerëz nga vendet e Botës së Tretë që bëjnë të njëjtën punë për të njëjtën kompani. Barazia është një term që nuk ekziston në realitet.

Puna në shtrat

Në Dubai, skllavëria është ende e pranishme. Natyrisht, kjo nuk ka të bëjë me skllavërinë e hapur, por shpesh përdoret ligjërisht nga punëtorët nga vende si India, Pakistani ose Kina. Ata punojnë jashtë orarit për një pagë shumë të vogël dhe nuk mund të luftojnë, sepse ndodh që kompanitë për të cilat punojnë kur hyjnë në vend marrin pasaportat. Strehimi dhe kushtet në të cilat ata punojnë janë të theksuara butë, dhe paga e tyre është rreth njëqind dollarë në muaj.

Liria e fjalës nuk ekziston

Loading...

Kushtet nuk janë vetëm strikte për qytetarët, por edhe për emigrantët, rreth 80 për qind në Dubai. Nëse ju shpreh publikisht mendimet që nuk pajtohen me liderët politikë, ju ftojmë të policisë të tyre të fshehta, të cilat do të ju ofrojnë dy opsione: të heshtin ose të ju jap gjithçka që ju keni hiqet. Situata është edhe më e keqe për emigrantët, duke pasur parasysh procedurat e komplikuara të fitimit të shtetësisë, kështu që ekziston rreziku i deportimit nga shteti pa marrë parasysh se sa kohë jetoni atje.

Shkatërrimi i mjedisit

Dubai po zhvillohet me shpejtësi dhe komplekset e reja të ndërtesave janë pothuajse brenda natës. Çdo vend ndërton tonelata të mbeturinave, ujërave të zeza dhe mbeturinave kimike. Sistemet e deponimit të mbeturinave nuk mund të gjurmojnë një ritëm të përshpejtuar të prodhimit dhe të gjitha këto mbeturina më së shpeshti hedhen në det.

Pirja e ujit

Duke pasur parasysh se është në shkretëtirë, Dubai duhet të importojë të gjithë ujin e pijshëm. Duke qenë një vend mjaft i pasur, ata nuk e konsiderojnë një problem kaq të madh, por konsumimi i ujit është i çmendur. Për shembull, një numër i madh i fushave të golfit kërkojnë 15 milionë litra ujë në ditë vetëm në mënyrë që grasslands e tyre të mbeten gjelbër. Ndërsa në pjesën tjetër të botës ka një mungesë e madhe e ujit të pijshëm dhe disa njerëz janë fjalë për fjalë duke vdekur nga etja, arroganca Dubai është parë pikërisht në këtë qëndrim të kota në ujë.

Kur të gjitha vaji është i rraskapitur, pasohet nga një fatkeqësi

Dega më e zhvilluar e ekonomisë së të gjitha vendeve të Lindjes së Mesme është pikërisht shpimi i naftës. Ekspertët thonë se vaji do të mbarojë në njëzet vitet e ardhshme dhe pastaj çmimi do të jetë aq shumë sa që njerëzimi ka të ngjarë të ridrejtohet në burime të tjera të energjisë. Është e mundshme që Dubai do të shtyhet në varfëri për shkak të kostove të larta dhe mënyrës së shpërdorimit të jetës.

Trapping i kafshëve të egra

Makinat e shtrenjta dhe vila luksoze për qytetarët më të pasur të Dubait nuk janë më të mjaftueshme. Trendi më i fundit në tregimin e pasurisë është të mbajnë një kafshë ekzotike të egër që ata mbajnë si një kafshë. Zakonisht ata janë macet e egra, tigrat, panterët ose luanët, dhe pronarët e tyre paguhen nga trajnerë dhe shoals për t’i zbutur ato.

Aksidentet e trafikut

Besohet se Dubai është qyteti më i keq në botë në aspektin e trafikut. Është e lehtë të harrosh kufizimet nëse ke lamborghins me vlerë gjysmë milioni dollarë dhe aksidentet e trafikut janë një nga shkaqet më të zakonshme të vdekjes në Dubai./FIks.al/

Loading...

Ekspertët zbulojnë sekretin më të ruajtur të Ishullit të Pashkëve

OKB do të mbajë takim urgjent