Çfarë ka brenda Notre Dame që mund të ishte shkatërruar

142

Katedralja e Notre Dame në Paris është shtëpi për objekte të ndryshme, vepra arti dhe relike mbledhur gjatë shekujve, secila me historinë e vet.

Ndërkohë që një zjarr shkatërrues ndezi katedralen e nderuar gotike të hënën, duke rrëzuar gërmadhat e saj, shumë prej tyre kishin frikë se sendet mund të humbeshin.

Një “pyll” i pllakave prej druri ushqeu zjarrin, duke rrëzuar harkun portik dhe duke konsumuar kulmin, korniza e të cilit datonte në shekullin e 13-të, sipas Patrick Chauvet, rektori i katedrales, raporton “Cnn”, transmeton lajmi.net.

Ato ishin vetëm dy karakteristika në një strukturë historike të njohur për arkitekturën e saj dhe karakteristika të tjera të rëndësishme.

Dritaret Rose janë një treshe e dritareve të rrumbullakëta me xham të rrumbullakët mbi tre portalet kryesore të katedrales që datojnë në shekullin e 13-të.

Origjina e Origanës së Madhe, një nga instrumentet muzikore më të famshme në botë, daton në kohët mesjetare. Gjatë viteve, prodhuesit e organeve rinovuan instrumentin dhe shtuan mbi të, por ende përmbante tuba nga mesjeta para zjarrit të së hënës.

Pozita e organistit titullar, apo organi kreu, mbart prestigj të madh në Francë dhe në mbarë botën.

Skulptura të shumta, statuja dhe piktura brenda katedrales përshkruajnë skena dhe shenjtorë biblikë.

Një seri prej 76 piktura, secila gati katër metra e gjatë, përkujton aktet e Apostujve të Dhjatës së Re, duke përfshirë kryqëzimin e Shën Pjetrit dhe konvertimin e Shën Palit. Punimet u përfunduan ndërmjet viteve 1630 dhe 1707 nga anëtarët ose bashkëpunëtorët e Akademisë Mbretërore të Pikturës dhe Skulpturës.

Një tjetër pikturë është nga një seri nga Jean Jouvenet që përshkruan jetën e Virgjëreshës Mari. Të gjashtë nga seritë dikur ishin në katedrale. Ata u zhvendosën në Luvër në vitet 1860, dhe vetëm “Vizita” u kthye në Notre Dame.

Një portret i vitit 1648 i Shën Tomas Akuinit gjithashtu përdori në brendësi të katedrales.

Kullat binjake të dyfishtë ishin strukturat më të larta në Paris deri në përfundimin e Kullës Eiffel në fund të shekullit të 19-të, transmeton lajmi.net.

Kulla e Veriut përfundoi në vitin 1240 dhe kulla e Jugut në vitin 1250.

Zilja kryesore e katedrales, Emanuelle, jeton në kullën e Jugut. Ajo ka shënuar momente të rëndësishme në historinë franceze, të tilla si fundi i Luftës së Dytë Botërore, si dhe festa dhe raste të veçanta.

Thesari i katedrales përmban disa objekte të shenjta në krishterim, duke përfshirë atë që besohet të jetë Kurora e Thornave, një fragment i Kryqit të Vërtetë dhe një nga Thonjtë e Shenjtë.

Kryebashkiaku i Parisit Anne Hidalgo tha se Kurora e Thorns u shpëtua nga katedralja e djegur, së bashku me tunikat e Shën Louis dhe vepra të tjera “të mëdha”.

Në pjesën e jashtme të katedrales, qëndrojnë roje. Një sistem mbështetësish fluturues mbështet masat e jashtme.

Kripta arkeologjike gjendet nën oborrin. U krijua për të mbrojtur reliket e shekullit të 19-të të zbuluara gjatë gërmimeve në vitin 1965. Ai u hap për publikun në vitin 1980. /Lajmi.net/