Gjakova mbetet pa e rregulluar parkun e qytetit, tenderin assesi ta merr njeriu i AAK-së

123

Zyra e prokurimit e Komunës së Gjakovës dështoi në disa iniciativa që të nis rregullimin e parkut të qytetit.

Komuna e Gjakovës që udhëhiqet nga Ardian Gjini i AAK-së, me çdo kusht deshi të nënshkruante kontratë për tenderin “Rregullimi i parkut të qytetit –Kontratë tri vjeçare”, me një kompanie që drejtohet nga një njëri i AAK-së, shkruan lajmi.net.

Tenderi iu dha kundërligjshëm, kompanive në konsorcium “OE D& T Group & Horn & Co. Kosova & NP INova”.  Andaj, Organi Shqyrtues i Prokurimit urdhëroi që lënda të kthehet në rivlerësim. Në dy rastet e rivlerësimit, komuna e Gjakovës e shpalli fitues konserciumin e njëjtë, duke e shkelur kështu ligjin e prokurimit publik.

Komuna pa që nuk mund të nënshkruante kontrata me këto kompani, ku pronar i “HORN & CO.KOSOVA”, është Admir Hasanaj, zyrtarë i komunës në Deçan dhe njëri i AAK-së, atëherë paratë që ishin planifikuar për vitin e parë të realizmit të projektit u shpenzuan në projekte tjera dhe tenderi u pezullua. Por, OSHP-ja gjeti se projekti u anulua kundërligjshëm, andaj e lëshoi një urdhëresë para disa jave që tenderi rivlerësohet. Mirëpo, Komuna e Gjakovës po nuk po e zbaton këtë vendim. Tash këtë rast mund ta zgjidh vetëm gjykata.

Lajmi.net i ka adresuar disa pyetje komunës së Gjakovës për këtë tender, por kjo komunë nuk ka dashur të përgjigjet.

Tender për njeriun e AAK-së

Fillimisht, Komuna e Gjakovës kishte hapur ofertë në muajin qershor të vitit 2018, për projektin “Rregullimi i parkut të qytetit –Kontratë tri vjeçare”.

Vlera e parashikuar e kontratës ka qenë 449.956,00 euro. Vlera e planifikuar për vitin 2018 ka qenë 150 mijë euro. Për vitin 2019 është 100 mijë euro, ndërsa për vitin 2020 është 200 mijë euro.

Lajmi.net ka mësuar se vlerësimit të komunës iu nënshtruan 8 garues:  1.“D& T Group”, “Horn & Co. Kosova”, “Inova” me vlerë të ofertës 404. 566, 28 euro. 2. “Viktory Com”, “Benita Compaby”, me ofertë 317. 618, 55 euro. 3. “Marisa”, “GËRLICA –Company” , me ofertë 362. 388, 18 euro. 4. “Thesar”, “ I.Seferi”, me ofertë 378. 689. 63 euro. 5. “Valbona –Gj:, “Ndërtimi”, me ofertë 388. 839, 72 euro. 6. “Albi Company” , me ofertë  417. 780, 89 euro. 7. “Beni” me ofertë 420. 599, 71 euro. 8. “Eing Com”, me ofertë 431. 463, 75 euro.

Zyra e prokurimit në komunën e Gjakovës shpalli fitues tri kompanitë në konsorciumin “D & T Group” SH.P.K, “HORN & CO.KOSOVA” SH.P.K.  dhe N.P ” Inova ” Sh.P.K, me vlerë të ofertës prej 404, 566, 28 euro. Kjo ofertë nuk ishte më e lira, por ato që kishin çmim më të lirë u shpallën të papërgjegjshme për arsye të ndryshe.

Lajmi.net ka mësuar se pronari i kompanisë fituese në konsorcium “HORN & CO.KOSOVA”, është Admir Hasanaj. Ai është shef i zyrës së turizmit në komunën e Deçanit, e cila udhëhiqet nga AAK-ja. Kurse gjatë vitit 2010-2013, Hasanaj ka qenë njëri nga drejtorët e qeverisë komunale të udhëhequr nga kryetari Rasim Selmanaj. Ai ka qenë edhe kandidat për asamblist nga radhët e AAK-së në zgjedhjet e vitit 2009. Po ashtu, Hasanaj ka qenë pjesë e organizimeve në fushatën e fundit zgjedhore në Deçan (shih fotot në fund të tekstit).

Sipas Agjencisë së Regjistrimit të Bizneseve të Kosovës -ARBK, drejtor gjeneral në kompaninë “HORN & CO.KOSOVA” është, Admir Hasanaj, ndërsa si pronor është, “Horn & Co. Engineering GmbH”. Por, një kompani me emër decitiv të tillë nuk ekziston në ARBK.

“Gjykata e tenderëve” ia anuloi tenderin Komunës

Pas shpalljes së fituesve, në Organin Shqyrtues të Prokurimit u ankuan konsorciumi i kompanive “Marisa” SHPK dhe “Gërlica” SHPK. Ato pretenduan se u shkel ligji i prokurimit publik në 5 pika kur u shpallën fitues kompanitë për këtë projekt, konkretisht, neni 1, 5, 59, 60, 72 të Ligjit të Prokurimit, si dhe pika 39 të Udhëzuesit Rregullativ.

Më 17 tetor, OSHP-ja i dha të drejtë kompanive ankuese dhe e urdhëroi Komunën që lëndën ta kthejë në rivlerësim. Seanca gjyqësore u zhvillua kryesisht rreth asaj se si Zyra e Prokurimit të Komunës kishte tentuar t’ia humbet afatin për ankimin në OSHP kompanive ankuese, pasi e kishte zgjatur kundërligjshëm afatin për rishqyrtim të kompanive, dhe në fund i kishte eliminuar. OSHP-ja ka gjetur se gjatë eliminimit të kompanive nga ana e autoritetit kontraktues, operatorët ekomomik nuk janë njoftuar kundruall ligjit.

Komuna ka tentuar që t’ia humb afatin ligjor të ankesës në OSHP, pasi fillimisht kompanitë janë ankuar pranë autoritetit kontraktues dhe ky i fundit ka kërkuar edhe tri ditë shtesë më shumë afat për rishqyrtim. Pra, komuna u ka kthyer përgjigje më vonës. Madje, autoriteti kontraktues i kishte dërguar e-mali për njoftim të anulimit anëtarit të konsorciumit “Gërlica”, dhe jo liderit të grupit “Marica”.

Më poshtë mund të shihni disa fotografi të pronarit “HORN & CO.KOSOVA”, Admir Hasanj në aktivitet partiake: