Home Fun Në Japoni, gratë për Shën Valentin detyrohen që t’i blejnë burrave çokollata

Në Japoni, gratë për Shën Valentin detyrohen që t’i blejnë burrave çokollata

0
Në Japoni, gratë për Shën Valentin detyrohen që t’i blejnë burrave çokollata

Dita e Shën Valentinit në Japoni shënohet ndryshe tash e shumë vite

Rreth botës, njerëzit përdorin çokollatat për të shprehur ëmbëlsi dhe dashuri në “Ditën e Shën Valentinit”.

Por në Japoni, kjo gjë është pak më shumë e komplikuar. Në ditën e Shën Valentinit, vetëm gratë japin çokollatë, dhe jo vetëm për partnerët e tyre, por edhe për kolegët e tyre meshkuj.

Kritikët thonë se praktika thith gjithë argëtimin nga “Dita e Shën Valentinit” dhe në vend të kësaj e kthen atë në një detyrë të zymtë, ku gratë rrezikojnë të ofendojnë bashkëpunëtorët nëse e harrojnë dikë.

Të tjerë thonë se “giri choco”, që përkthehet në “çokollatë e detyruar” është pak e keqkuptuar, dhe përveç kësaj, ngadalë po venitet, ndërsa gratë zgjedhin se a t’i japin çokollatë shokëve të tyre apo jo.

‘Çokollata e detyrueshme’

A woman looks at a tray of chocolates

Natyrisht, dhënia e çokollatës në “Ditën e Shën Valentinit” mund të jetë gjithashtu një gjest romantik. Gratë shpesh u japin partnerëve “honmei choco” ose “true feelings chocolate”, shkruan rtv21.tv

Por “giri choco” është më shumë për të shprehur mirënjohje për kolegët meshkuj.

Një studim i vitit 2017 nga ana e firmës “3M”, konstatoi se gati 40% e të intervistuarve femra planifikonin t’i jepnin “giri choco” një bashkëpunëtori. Për shumicën, kjo ishte një falënderim i thjeshtë për “ndihmën dhe mbështetjen e përgjithshme”. Të tjerat mendonin se kjo mënyrë ndihmonte në promovimin e vendit të punës, ndërsa një pakicë e vogël mendonte se do të ishte e vështirë të mos merrnin pjesë në dhurimin e këtyre çokollatave.

“Jo aq e ëmbël”

Valentine's Day chocolate boxes

Gazetari, Ayumi Ichikawa thotë se shumë gra nuk kanë problem me “giri choco”. Në fund të fundit, Japonia ka një kulturë dhuratash, kështu që nuk duket jashtë vendit.

Është pjesë e traditës sonë të japim dhurata për njerëzit që ‘na ndihmojnë’ … dhe ne kemi një zakon t’u japim dhurata miqve e njerëzve që njohim herë pas here për të treguar mirënjohjen tonë për” kujdesin për ne “… duke mos e pasur kuptimin e dashurisë romantike.

Por të tjerët janë të shqetësuar nga zakonet, shkruan rtv21.tv

Disa e konsiderojnë ritualin e rëndë, duke ndier nevojën që duhet ta bëni këtë, kështu që çokollata bëhet detyrim,” thotë Ichikawa.

Megjithatë, profesori i Universitetit, Shizuoka Sejiro Takeshita thotë se tradita nuk është aq “e padrejtë sa duket”.

Më 14 mars Japonia feston “Ditën e Bardhë”, kur burrat u japin çokollata grave dhe Profesor Takeshita thotë, “zonjat mund të marrin hakmarrjen e tyre”.

Dinamika e fuqisë

Në një studim të vitit 1996, sociologu Ogasawa Yuko argumentoi se “giri choco” është një mënyrë për gratë që të ushtrojnë pushtet mbi burrat duke i renditur ata.

Ata që admirojnë do të merrnin çokollatë, ndërsa ata që nuk ishin të aftë mund të blinin vetë trajtimet e tyre.

Me fjalë të tjera, mund të shihet si një nga mundësitë e pakta për gratë që të ushtrojnë pushtet mbi burrat, duke iu rezistuar normave mbizotëruese gjinore“, thotë Sachiko Horiguchi, një antropolog në Temple University Japan.

Më shumë se dy dekada më vonë, kjo mund të duket më pak tërheqëse për gratë japoneze që punojnë.
Unë nuk jam e sigurt nëse këto gra profesionale ndjehen të detyruara që ‘të ushtrojnë fuqinë e tyre’ përmes dhënies së dhuratave nga giri choco”, thotë zonja Horiguchi.

Beteja e çokollatës

Trays of chocolates

Vitin e kaluar praktika tërhoqi një kritik të papritur në formën e “chocolatier Belg Godiva”. Kompania nxori një reklamë të plotë të reklamave që bënte thirrje që t’i japnin fund “giri choco-s”.
Dita e Shën Valentinit duhet të jetë një ditë kur i tregoni dikujt ndjenjat tuaja të pastra. Nuk është një ditë në të cilën duhet të bëni diçka shtesë për hir të marrëdhënieve më të mira në punë“, thuhet në reklamë.

Dhëmbi i ëmbël i Japonisë

“Dita e Shën Valentinit” është jashtëzakonisht e rëndësishme për industrinë e ëmbëltoreve të Japonisë, me disa dyqane që bëjnë 70% të biznesit të tyre vjetor në krye të kësaj feste, thotë gazetari, Ichikawa.

Por gjatë viteve të ardhshme, ndoshta më pak do të jetë në përdorim “giri choco”, shkruan rtv21.tv

Horiguchi thotë se “Dita e Shën Valentinit” po bëhet gjithnjë e më pak gjinore dhe presioni për të dhënë “giri choco” është në rënie, ndërsa gratë vendosin a t’i japin çokollata miqve të tyre./21Media

Përktheu dhe përshtati rtv21.tv