Ads: Abonohu në Digitalb OTT 

Lifestyle

Koreanët e Jugut bëhen më të rinj sipas ligjit të ri

Koreanët e Jugut janë bërë një ose dy vjet më të rinj pasi një ligj i ri përafron dy metodat tradicionale të kombit të numërimit të moshës me standardet ndërkombëtare.

Ligji heq një sistem tradicional që i konsideronte koreano-jugorët një vjeç në lindje, duke llogaritur kohën në mitër, transmeton teve1.info

Një tjetër numëronte të gjithë si plakje me një vit çdo ditë të parë të janarit në vend të ditëlindjeve të tyre.

Kalimi në numërimin e moshës bazuar në datën e lindjes hyri në fuqi të mërkurën.

Presidenti Yoon Suk Yeol bëri presion të fuqishëm për ndryshimin kur ai kandidoi për detyrë vitin e kaluar. Metodat tradicionale të numërimit të moshës krijuan “kosto të panevojshme sociale dhe ekonomike”, tha ai.

Për shembull, mosmarrëveshjet kanë lindur në lidhje me pagesat e sigurimeve dhe përcaktimin e përshtatshmërisë për programet e ndihmës qeveritare

Më parë, metoda më e përdorur e llogaritjes në Kore ishte sistemi shekullor “epoka koreane”, në të cilin një person mbush një vjeç në lindje dhe fiton një vit më 1 janar. Kjo do të thotë se një fëmijë i lindur më 31 dhjetor do të jetë dy vjeç të nesërmen.

Një sistem i veçantë “mosha numërimi”, që përdorej gjithashtu tradicionalisht në vend, e konsideron një person zero në lindje dhe shton një vit më 1 janar.

Kjo do të thotë që, për shembull, që nga 28 qershor 2023, një person i lindur më 29 qershor 2003 është 19 vjeç sipas sistemit ndërkombëtar, 20 nën sistemin e “moshës së numërimit” dhe 21 nën sistemin “mosha koreane”.

Ligjvënësit votuan për të hequr metodat tradicionale të numërimit dhjetorin e kaluar, raporton BBC.

Pavarësisht lëvizjes, shumë statute ekzistuese që llogarisin moshën e një personi bazuar në sistemin e vitit kalendarik të “moshës së numërimit” do të mbeten. Për shembull, koreano-jugorët mund të blejnë cigare dhe alkool nga viti – jo ditën – kur mbushin 19 vjeç.

Tre në katër koreano-jugorë ishin gjithashtu në favor të standardizimit, sipas një sondazhi nga firma lokale Hankook Research në janar 2022.

Disa, si Jeongsuk Woo, shpresojnë se ndryshimi do të ndihmojë në prishjen e kulturës hierarkike të Koresë.

“Ka një shtresë nënndërgjegjeshëm mosheizmi në sjelljen e njerëzve. Kjo është e dukshme edhe në sistemin kompleks gjuhësor të bazuar në moshën… Shpresoj që heqja e sistemit të ‘epokës koreane’ dhe përshtatja e standardit ndërkombëtar të heqë qafe reliket e vjetra të e kaluara”, tha krijuesi 28-vjeçar i përmbajtjes.

Një tjetër banor Hyun Jeong Byun tha: “Më pëlqen, sepse tani jam dy vjet më i ri. Ditëlindja ime është në dhjetor, kështu që gjithmonë kam ndjerë sikur ky sistem i moshës koreane po më bën shoqërisht më të vjetër se sa jam në të vërtetë.

“Tani që Koreja po ndjek standardet globale, nuk më duhet të shpjegoj më ‘moshën time koreane’ kur shkoj jashtë vendit.”

Mjeku 31-vjeçar tha se sektori mjekësor i Koresë së Jugut tashmë ka adoptuar sistemin ndërkombëtar të moshës.

Metodat tradicionale të numërimit të moshës u përdorën edhe nga vende të tjera të Azisë Lindore, por shumica e kanë hequr atë.

Japonia miratoi standardin ndërkombëtar në vitin 1950, ndërsa Koreja e Veriut ndoqi shembullin në vitet 1980.Related posts
Lifestyle

Dashuria, puna dhe financat/ Ja çfarë kanë parashikuar yjet për ju sot

Lifestyle

Magjia e festave të fundvitit

Lifestyle

Sipas algoritmit të rrjeteve sociale, këto janë oraret më të mira për të postuar në Instagram

Lifestyle

E frikëson mosha për të vazhduar karrierën e saj?! Anne Hathaway zbulon gjithçka në intervistën e fundit: Më paralajmëruan