Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Shëndetësia

Si mund të ndikojë drita e kuqe në gjumin tuaj

Terapia me dritë të kuqe është gjetur të jetë e dobishme për shëndetin e lëkurës, shërimin e plagëve, rritjen e flokëve tek njerëzit me alopeci dhe menaxhimin e dhimbjes. Disa kanë pohuar se është gjithashtu i dobishëm për gjumë, por hulumtimet dhe ekspertët tregojnë një histori tjetër.

Ritmet cirkadiane – ora e brendshme e trupit që kontrollon ciklet tona të gjumit dhe zgjimit – i përgjigjen “dritës si sinjal për të qenë zgjuar dhe errësirës si sinjal për të fjetur”, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, transmeton teve1.info

“Gjëja më e rëndësishme që ndikon dhe stërvit ritmet tona cirkadiane në 24 orë në ditë është drita. Dhe drita ka shumë, shumë gjatësi vale të ndryshme,” tha Dr. Raj Dasgupta, një profesor i asociuar i mjekësisë klinike në Shkollën e Mjekësisë Keck të Universitetit të Kalifornisë Jugore. “Kjo është arsyeja pse kur flasim për dritën blu ose dritën e kuqe, nuk po flasim për një llambë me ngjyrë të kuqe. Është gjatësia e valës së dritës.”

Ne jemi më të ndjeshëm ndaj dritës me gjatësi vale blu – lloji i emetuar nga ekranet e telefonit, televizorit dhe laptopit, si dhe nga dielli – dhe është drita që është zbuluar se shtyp lirimin e hormonit të gjumit, melatoninës .

“Gjatë ditës, atëherë ju patjetër dëshironi dritën blu sepse dëshironi të ndrydhni melatoninën gjatë ditës kur duhet të jeni zgjuar”, tha Dasgupta. “Kjo është arsyeja pse ne gjithmonë themi, ‘Dil jashtë dhe ekspozohu ndaj dritës së mirë të diellit kur të zgjohesh në mëngjes’.”

Hulumtimi mbi dritën e kuqe dhe gjumin

Meqenëse drita blu pengon lirimin e melatoninës, hipoteza që qëndron në themel të hulumtimit mbi gjumin dhe dritën e kuqe – ngjyra në anën e kundërt të spektrit – është se drita e kuqe mund të nxisë lirimin e melatoninës, tha Dasgupta.

Por ka vetëm disa studime në pjesëmarrës të shëndetshëm njerëzor mbi dritën e kuqe dhe gjumin, shumica e të cilave janë të vogla në madhësi, duke filluar nga 10 deri në 30 pjesëmarrës secili. Dhe duket se vetëm disa nga këto studime kanë gjetur një lidhje të tillë, raporton CNN.

Në një studim të vitit 2012 , studiuesit me bazë në Kinë vlerësuan efektin e terapisë me dritë të kuqe në cilësinë e gjumit dhe qëndrueshmërinë e performancës së 20 basketbollisteve femra. Gjysma e lojtarëve morën 30 minuta rrezatim të plotë të trupit nga një aparat terapie me dritë të kuqe që duket si një shtrat për rrezitje. Studiuesit zbuluan se ky grup kishte përmirësim më të madh në nivelin e gjumit dhe melatoninës në serum sesa grupi i placebo-s, i cili nuk mori terapi me dritë të kuqe.

Duke pasur parasysh hulumtimin e kufizuar, “kjo është një nga ato situata ku ka një ‘hack’ të gjumit, por nuk ka asnjë provë pas kësaj,” tha Joshua Tal, një psikolog me qendër në Nju Jork, i specializuar në problemet e gjumit. “Unë nuk shoh përfitim.”

Dhe studime të tjera kanë gjetur një efekt shumë të ndryshëm. “Ne kemi treguar se në fakt mund të paralajmëroni trurin duke i ekspozuar njerëzit ndaj asaj dritë të kuqe të ngopur,” tha Mariana Figueiro, drejtore e Qendrës Kërkimore të Dritës dhe Shëndetit në Malin Sinai në qytetin e Nju Jorkut.

Një studim i vitit 2019 i udhëhequr nga Figueiro shqyrtoi nëse dhënia e dritës së kuqe në sytë e mbyllur gjatë gjumit – duke përdorur një maskë me dritë të kuqe – dhe hapja e syve pas zgjimit – nëpërmjet syzeve të dritës së kuqe – reduktoi inercinë e gjumit tek 30 të rritur. Inercia e gjumit është një proces qarkullues që modulon kujtesën, disponimin, kohën e reagimit dhe vigjilencën pas zgjimit, sipas një studimi të vitit 2015 . Disa njerëz përjetojnë performancë të dëmtuar dhe nervozizëm gjatë kësaj periudhe kohore, dhe efektet e inercisë së gjumit zakonisht zhduken pas 15 deri në 60 minuta, por mund të zgjasin deri në disa orë.

Në studimin e Figueiro, autorët mblodhën të dhëna mbi përgjumjen e pjesëmarrësve – të cilat ata vetë-raportuan – si dhe performancën dëgjimore dhe nivelet e kortizolit në tre netët e së premtes gjatë tre javëve radhazi. Ata gjetën dritën e kuqe të shpërndarë përmes syve të mbyllur ndërsa pjesëmarrësit ishin duke fjetur, zbutjen e inercisë së gjumit pas zgjimit.

Dy studime të tjera të vogla nga Figueiro kanë gjetur gjithashtu dritën e kuqe për të nxitur vigjilencën .

“Unë nuk do të pretendoja se (drita e kuqe) promovon gjumin,” tha Figueiro, i cili është gjithashtu profesor në departamentin e shkencës dhe politikave të shëndetit të popullsisë në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Malin Sinai.

Ndikimi i dritës së kuqe në gjumë

Ata që shpallin dritën e kuqe si të dobishme për gjumin, ka të ngjarë të ngatërrojnë tendencën e ulët të dritës së kuqe për të shtypur melatoninën me përmirësimin e gjumit – që nuk është e njëjta gjë, tha Figueiro.

“E vetmja gjë që mund të argumentoni është se ajo që po bën është, nëse e jep atë dritë të kuqe në mbrëmje para gjumit, po minimizon ndërprerjen e sistemit cirkadian, sepse ndërprerja e sistemit cirkadian ndodh me dritën e ndezur ose blu. dritë”, tha Figueiro. Me fjalë të tjera, mund të ndodhë që ndonjë përfitim të vijë nga zëvendësimi i dritës së cilës i ekspozoheni para gjumit me dritën e kuqe, në vend që të shtoni këtë të fundit gjatë gjumit. “Dhe kjo mund të jetë ajo që çon në gjumë më të mirë.”

Meqenëse drita e kuqe nuk ndikon në sistemin cirkadian, potenciali që drita e kuqe të nxisë vigjilencën, siç zbuloi Figueiro në kërkimin e saj, “ka shumë të ngjarë të ndikojë në trurin tuaj përmes rrugëve të tjera përveç orës biologjike”, tha ajo. Sistemi cirkadian dhe vigjilenca e trurit nuk janë e njëjta gjë.

Që melatonina ose ritmi cirkadian të ndikohet nga drita, duhet të ketë një dritë që kalon nëpër bërthamat suprakiazmatike – struktura e trurit ku ndodhet ora biologjike – dhe shkakton një përgjigje cirkadiane, shtoi Figueiro.

Drita e kuqe në përgjithësi nuk e bën këtë, kështu që “ajo që ne mendojmë se po ndodh është se (drita e kuqe) në fakt po ndikon në pjesë të trurit të lidhura, për shembull, me sistemin vizual,” tha Figueiro. “Ose mund të lidhet me amigdalën ose pjesë të tjera të trurit që nuk janë domosdoshmërisht përmes orës biologjike.”

Në përgjithësi, ndërsa drita e kuqe nuk nxit domosdoshmërisht gjumin, ajo është më pak shkatërruese se llojet e tjera të dritës, thanë ekspertët.

Përfundimi është se kur bëhet fjalë për gjumin, “ajo që është më e mirë se drita e kuqe është mungesa e dritës,” tha Dasgupta. Por nëse do të keni dritë, si për shembull një dritë nate, të ndezur për ndonjë arsye gjatë gjumit, mund të përdorni edhe ato që do të jenë më të favorshme për të fjetur, shtoi ai – kjo është ajo ku drita e kuqe mund të jetë e dobishme. .

Nëse keni ndonjë problem gjumi që higjiena e mirë bazë e gjumit nuk mund t’i lehtësojë – siç është pagjumësia kronike – vizitoni një specialist për trajtim, tha Dasgupta.