Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lifestyle

Çfarë ndodh brenda trupit të një gruaje kur pi shumë alkool?

Në një raport të fundit, Federata Botërore e Obezitetit ka paralajmëruar se më shumë se gjysma e popullsisë së botës pritet të jetë mbipeshë deri në vitin 2035, nëse nuk ndërmerren veprime urgjente për të frenuar epideminë në rritje të peshës së tepërt.

Një nga arsyet e shumta të obezitetit është zgjedhja e stilit të jetesës. Në këtë artikull, do të flasim për një nga shkaktarët më të zakonshëm të obezitetit, pirja e alkoolit. Alkooli jo vetëm që dëmton mëlçinë dhe pjesët e tjera të trupit, por mund të shkaktojë disa komplikime serioze shëndetësore.

Konsumimi i tepërt dhe afatgjatë i alkoolit është një shkak kryesor i sëmundjes së mëlçisë. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), rreth 70 për qind e njerëzve në botë, të cilët vuajnë nga çrregullime të mëlçisë, janë diagnostikuar kryesisht si pacientë të cilët e teprojnë me konsumin e alkoolit.

Alkooli dhe efekti i tij në trup

Alkooli bën ndryshime në morfologjinë normale të mëlçisë duke shkaktuar mëlçi dhjamore, hepatit dhe cirrozë. Alkooli konsiderohet një hepatotoksinë e drejtpërdrejtë, por jo të gjithë mund të kenë sëmundje alkoolike të mëlçisë (ALD). Faktorë të shumtë luajnë një rol në shfaqjen e ALD si modelet e pirjes, dieta, obeziteti dhe gjinia.

Çfarë shkakton pirja e alkoolit në trupin tuaj?

-Sëmundje të mëlçisë

-Ndikon në shëndetin e trurit

-Krijoni bllokime brenda zemrës

-Rrit shanset për kancer të gjirit dhe kancere të tjera

-Presioni i lartë i gjakut

-Sëmundjet e zemrës

-Goditja në tru

-Probleme me tretjen

Alkooli i prek femrat ndryshe nga meshkujt

“Gratë janë më të ndjeshme ndaj dëmtimit alkoolik të mëlçisë në krahasim me meshkujt.

Mundësia e zhvillimit të ALD është më e lartë te meshkujt nëse konsumojnë më shumë se 14 gota alkool në javë, ndërsa për femrat janë më shumë se 7 gota alkool në javë më shumë se 20 g alkool në ditë. Përveç gjinisë, faktorë të tillë si obeziteti, yndyra e lartë në dietë dhe modeli i të pirit si konsumatorët e përditshëm dhe të tepruar, luajnë gjithashtu një rol të rëndësishëm në shkaktimin e dëmtimit të mëlçisë.

Çfarë duhet të dinë gratë përpara se të konsumojnë alkool?

-Përdorimi i tepërt i alkoolit rrit rrezikun e abortit, lindjes së vdekur dhe lindjes së parakohshme.

-Marrja e tepërt e alkoolit gjatë shtatzënisë rrit rrezikun e lindjes së një fëmije me çrregullime të spektrit të alkoolit të fetusit (FASD).

-Ndikon në ciklin tuaj menstrual.

-Mund të shkaktojë kancer të gjirit.