Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Cilat ushqime duhet t’i shmangim gjatë verës?

Doktoresha Shemsie Selmani, me profesion specialiste në mjekësinë familjare, e ftuar në emisionin e mëngjesit ”Alarm”, në ATV ka folur rreth helmimeve që shpesh njerëzit i marrin gjatë sezones së verës apo edhe gjatë kohës kur temperaturat ngritën, helmime këto kryesisht nga ushqimi.

Selmani tha se për t’iu shmangur këtyre helmimeve, paraprakisht duhet pasur kujdes për mënyrën se si ruhen ushqimet e deri tek përgatitja e ushqimit.

“Helmimet më së shumti shfaqen për shkak të temperaturave të larta, derisa shakatarët janë të ndryshëm, si p.sh. helmimet bakteriale dhe virale. Ato virale janë më të rralla pasi ato shprehën më së shumti në sezonin e dimrit. Për helmimet që shkaktohen nga ushqimet, kryesisht duhet pasur kujdes për mënyrën se si ruhen ato ushqime. Ka helmime që shkaktohen si rezultat se që nuk zihen në temperaturën e duhur, pastaj pemët dhe perimet që nuk pastrohen si duhet dhe mjaftueshëm. Pas kësaj kemi ushqimet që rrinë shumë gjatë jasht, në temperaturë të dhomës, ushqimet që ruhen në frigorifer e pastaj kur zihen në temperaturë të ngadaltë, shkaktojnë helmime etj.”, tha ajo.

Për më shumë ndiqni videon e mëposhtme: