Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

​Dita e Liqenit të Ohrit

21 qershori tradicionalisht shënon fillimin e sezonit të plotë turistik në tri bashkitë që rrethohen nga Liqeni i Ohrit – Struga, Ohri dhe Pogradeci.

Për herë të parë Dita e Liqenit të Ohrit është shënuar në vitin 2002, me qëllim kontribuimin në mbrojtjen e pasurisë natyrore dhe kulturore të rajonit, si dhe përafrimin e mëtejshëm të banorëve në të dyja anët e liqenit.

Vendi mikpritës i manifestimit qarkullon nga njëra bashki te tjetra, por mesazhi është gjithmonë i njëjtë: ngritja e vetëdijes të opinioni për bashkëpunim sa më të madh të qytetarëve dhe të pushtetit për mbrojtjen e basenit të liqenit të Ohrit, si pasuri e pazëvendësueshme natyrore.

Liqeni i Ohrit ka një sipërfaqe prej rreth 358 kilometra katrorë dhe është i rrethuar nga male dhe kodra. Ai ka një gjatësi prej rreth 30 km dhe një gjerësi mesatarisht prej 6 km. Maksimumi i thellësisë së tij arrin deri në 289 metra.

Ky liqen është një nga më të vjetrit në Evropë dhe një nga liqenet më të thella të kontinentit. Uji i tij është i pastër dhe i pasur me biodiversitet. Llogaritet se ka mbi 200 specie të ndryshme të peshkut, duke përfshirë koranin e Ohrit, salmonin e bardhë, e të tjera.

Liqeni i Ohrit është një atraksion turistik i rëndësishëm për të gjitha tre vendet rrethuese. Zona rreth liqenit është e bukur dhe ka peizazhe natyrore të mahnitshme. Ka plazhe, qytete bregdetare, si Pogradec në Shqipëri dhe Ohri në Maqedoninë e Veriut, të cilat janë destinacione të njohura për pushuesit verorë.

Zona rreth Liqenit të Ohrit ka një trashëgimi kulturore të pasur. Qyteti i Ohrit është një qytet historik i cili është i mbrojtur nga UNESCO-ja. Ka kisha dhe manastire të lashta, si Manastiri i Shën Naumit, dhe shumë sitë arkeologjike që mbajnë dëshmi të pasurive historike të rajonit.