Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Dita Ndërkombëtare e Rinisë

Dita Ndërkombëtare e Rinisë shënohet më 12 gusht të çdo viti. Ajo është caktuar nga Kombet e Bashkuara në vitin 1999 me miratimin e rezolutës 54/120.

Kjo ditë është menduar si një mundësi për qeveritë dhe të tjerët për të tërhequr vëmendjen për çështjet rinore në mbarë botën.

Koncerte, seminare, ngjarje kulturore, që përfshijnë zyrtarë dhe takime kombëtare dhe lokale qeveritare dhe organizatat rinore zhvillohen ne botë në nder të Ditës Ndërkombëtare të Rinisë.

Tentativat e para për kujdesin ndaj rinisë janë që në vitin në vitin 1965, në rezolutën 2037 (XX), ku Asambleja e Përgjithshme miratoi Deklaratën mbi Promovimin midis Rinisë të Idealeve të Paqes, Respektit të Ndërsjellë dhe Mirëkuptimit midis Popujve.

Nga 1965 deri në 1975, si Asambleja e Përgjithshme ashtu edhe Këshilli Ekonomik dhe Social theksuan tre tema themelore në fushën e rinisë: pjesëmarrja, zhvillimi dhe paqja. Gjithashtu u theksua nevoja për një politikë ndërkombëtare për të rinjtë.

Në 1979, Asambleja e Përgjithshme, me rezolutën 34/151, caktoi 1985 si Vitin Ndërkombëtar të Rinisë: Pjesëmarrja, Zhvillimi, Paqja.

Në vitin 1985, me rezolutën 40/14, Asambleja miratoi udhëzimet për planifikimin e mëtejshëm dhe ndjekjen e duhur në fushën e rinisë. Udhëzimet janë domethënëse për përqendrimin e tyre tek të rinjtë si një kategori e gjerë që përfshin nëngrupe të ndryshme, sesa një entitet i vetëm demografik. Ato ofrojnë propozime për masa specifike për të adresuar nevojat e nëngrupeve siç janë të rinjtë me aftësi të kufizuara, të rinjtë rurale dhe urbane dhe gratë e reja.

Më 17 dhjetor 1999, në rezolutën e tij 54/120, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi rekomandimin e bërë nga Konferenca Botërore e Ministrave Përgjegjës për Rininë (Lisbonë, 8-12 Gusht 1998) që 12 Gushti të shpallet Dita Ndërkombëtare e Rinisë.

Asambleja rekomandoi që aktivitetet e informimit publik të organizohen për të mbështetur Ditën si një mënyrë për të promovuar ndërgjegjësimin më të mirë të Programit Botëror të Veprimit për Rininë, i miratuar nga Asambleja e Përgjithshme në 1996 (rezoluta 50/81).

Rezoluta 2250 e Këshillit të Sigurimit për Rininë, Paqen dhe Sigurinë përfaqëson një njohje të paprecedentë të nevojës urgjente për të angazhuar ndërtuesit e rinj të paqes në promovimin e paqes dhe luftën kundër ekstremizmit dhe qartë i pozicionon të rinjtë si partnerë të rëndësishëm në përpjekjet globale.

Dita Ndërkombëtare e Rinisë përkujtohet çdo vit në 12 Gusht, duke sjellë çështje rinore në vëmendjen e komunitetit ndërkombëtar dhe duke festuar potencialin e të rinjve si partnerë në shoqërinë e sotme globale.