Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Kurti: Jabllanoviqi ka marrë një milion euro dhe dy apartamente në Beograd për t’u tërhequr nga zgjedhjet

 
   

Kryeministri i vendit, Albin Kurti, ka dal me një video adresim për qytetarë të komunitetit serb të Republikës së Kosovës.

Ai nis duke kërkuar falje që u desh të mbahen zgjedhje në katër komuna në veri me një pjesëmarrje kaq të ulët, por arsyetohet se fillimisht e shtynë ditën e zgjedhjeve për katër muaj me shpresën që Lista Serbe do të merrte pjesë dhe se bashkësia ndërkombëtare i kishte premtuar që nëse Kosova pranon aneksin e Ohrit, do të sigurojnë pjesëmarrjen e Listës Serbe në zgjedhje.

Kurti tutje përmend faktin që Aleksandar Jabllanoviqi doli nga gara dy ditë para, siç e theksoi, fitores së sigurt në Leposaviq.

“Kam dëgjuar se ka marrë një milion euro dhe dy apartamente në Beograd. Mund të mos jetë e vërtetë, por gjithsesi duhet të jetë shumë presion apo ofertë shumë luksoze, gjë që e bëri Jabllanoviqin të thotë se nuk do të gjuajë menjëherë penalltinë”, deklaron Kurti në video-mesazhin e tij drejtuar serbëve të Kosovës.

Ai tutje shton se tashmë kryetar i komunës është Lulzim Hetemi, derisa të zgjidhet një i ri, dhe se për këtë “kemi nevojë për zgjedhje të parakohshme dhe një fushatë të hapur, të lirë, parazgjedhore në 4 komuna në veri. Me sundimin e ligjit, gradualisht mund ta zvogëlojmë numrin e policëve në ndërtesat komunale”.

Kreu i Qeverisë së Kosovës u thotë qytetarëve serbë në vendin tonë se Aleksandar Vuçiqi sot përfaqëson gatishmërinë e Serbisë për të humbur një luftë tjetër dhe se në të njëjtën kohë ai është garancia e tyre që vitet ’90 nuk do të bëhen të kaluara.

“Unë nuk jam për luftë. Unë jam kundër luftës. Unë jam socialdemokrat. Kam vuajtur gjatë luftës, kam qenë rob lufte për më shumë se dy vjet e gjysmë. Ai duket se ka vetëm kujtime të mira nga lufta dhe ndjenja të tilla, sepse edhe atëherë ishte në pushtet si ministër i Millosheviqit, dhe ndryshe nga sot, kishte pushtet edhe pa detyrime sepse Millosheviqi mbante të gjithë përgjegjësinë”, thotë mes tjerash Kurti.

Ky është fjalimi i tij i plotë:

********

Të nderuar qytetarë të Kosovës,

E di që situata nuk është aspak e lehtë dhe të gjithë kemi frikë nga ngjarje të mundshme të paparashikueshme në të ardhmen e afërt. Unë gjithashtu e di se, gjatë tre javëve të fundit, ne kemi bërë edhe lajme ndërkombëtare, duke u paraqitur në një dritë jo dhe aq të mirë.

Por le të fillojmë me radhë. Më vjen keq që u desh të mbajmë zgjedhje në katër komuna në veri me një pjesëmarrje kaq të ulët. Më 10 dhjetor të vitit të kaluar, ne e shtymë ditën e zgjedhjeve për katër muaj, me shpresën se Lista Serbe do të merrte pjesë. Bashkësia ndërkombëtare na premtoi se nëse pranojmë aneksin e Ohrit, do të sigurojnë pjesëmarrjen e Listës Serbe në zgjedhje. Më 17 mars të këtij viti e kemi zgjatur edhe me pesë ditë afatin e regjistrimit në parti. E gjithë kjo për asgjë. Mendova se të paktën Aleksandar Jabllanoviq do të fitonte në Leposaviq, por ai doli nga gara më 21 prill, dy ditë para fitores së sigurt. Kam dëgjuar se ka marrë një milion euro dhe dy apartamente në Beograd. Mund të mos jetë e vërtetë, por gjithsesi duhet të jetë shumë presion apo ofertë shumë luksoze, gjë që e bëri Jabllanoviqin të thotë se nuk do të gjuajë menjëherë penalltinë. Përfaqësuesit e Listës Serbe, duke përfshirë edhe Jabllanoviqin, kanë thënë gjithfarë gjërash për Kosovën dhe për mua, por unë kam mbetur i gatshëm t’i pranoj si kryetarë komunash të ardhshëm. Fatkeqësisht, nuk kam as fuqi e as vullnet t’i detyroj të dalin në zgjedhje. Tashmë kryetar i komunës është Lulzim Hetemi, derisa të zgjidhet një i ri. Për këtë kemi nevojë për zgjedhje të parakohshme dhe një fushatë të hapur, të lirë, parazgjedhore në 4 komuna në veri. Pa një fushatë të ndershme dhe demokratike, nuk ka zgjedhje të ndershme dhe demokratike. Dhe kjo është arsyeja pse në radhë të parë nevojitet sundimi i ligjit, pra një mjedis ku nuk ka frikë dhe kriminelë. Kjo është ajo që ne duam dhe duhet ta vendosim së bashku. Me sundimin e ligjit, gradualisht mund ta zvogëlojmë numrin e policëve në ndërtesat komunale.

Nga ana tjetër, ne kemi nevojë për takime në Bruksel për zbatimin urgjent, të plotë dhe të pakushtëzuar të marrëveshjes bazë nga Brukseli, pjesë përbërëse e së cilës është Aneksi i Ohrit. Tash e kam të qartë se presidenti i Serbisë i ka thënë PO marrëveshjes për të mos e nënshkruar dhe tani ankohet dhe pendohet që tha PO, se e pranoi atë marrëveshje, që do të thotë njohje de facto e Republikës së Kosova.

Me sa duket, qeveria në Beograd është e kërkuar me makinën e kohës. Ndonjëherë duan të kthehen në kohën para qershorit 1999 kur ne u liruam, ndonjëherë para shkurtit 2008 kur shpallëm pavarësinë, herë para shkurtit të këtij viti kur presidenti i Serbisë Vuçiq pranoi Marrëveshjen e Brukselit dhe, siç e keni dëgjuar vetë, ndonjëherë duan të kthehen në makinën e kohës para dhjetorit 2001 kur unë dola nga burgjet serbe.

Sulmi dhe kidnapimi i policëve, gjuajtja ndaj ushtarëve të KFOR-it, sulmet e dhunshme ndaj gazetarëve nuk do të tolerohen. Një shoqëri demokratike dhe liberale nuk toleron kulturën e banditëve.

Aleksandar Vuçiqi sot përfaqëson gatishmërinë e Serbisë për të humbur një luftë tjetër. Në të njëjtën kohë, ai është garancia juaj që vitet ’90 nuk do të bëhen të kaluara. Unë nuk jam për luftë. Unë jam kundër luftës. Unë jam socialdemokrat. Kam vuajtur gjatë luftës, kam qenë rob lufte për më shumë se dy vjet e gjysmë. Ai duket se ka vetëm kujtime të mira nga lufta dhe ndjenja të tilla, sepse edhe atëherë ishte në pushtet si ministër i Millosheviqit, dhe ndryshe nga sot, ai kishte pushtet edhe pa detyrime sepse Millosheviqi mbante të gjithë përgjegjësinë.

Këta të ashtuquajtur progresistë për më shumë se 10 vjet e kanë kriminalizuar politikën në Serbi dhe tani në veri të Kosovës po tentojnë të politizojnë kriminelët. Nga ana tjetër mbyllëm 16 rrugë ilegale në veri, shkatërruam 83 grupe kriminale, konfiskuam rreth 2 ton lëndë narkotike, shkatërruam 14 laboratorë droge, 8 prej tyre në veri dhe 5 prej tyre për prodhimin e kriptovalutave.

Të nderuar qytetarë,

Kosova është vendi me shkallën më të lartë të demokracisë në rajonin tonë. Sipas institucioneve dhe organizatave prestigjioze ndërkombëtare, si Transparency International, World Justice Project, World Press Freedom Index “Reporters without Borders”, Freedom House dhe V-Dem, Kosova renditet e para në Ballkanin Perëndimor për sa i përket luftës kundër korrupsionit, sundimi i ligjit, liria e medias, liria politike dhe të drejtat civile, si dhe zgjedhjet demokratike. Progresi ynë demokratik shoqërohet me zhvillimin ekonomik. Gjatë këtyre viteve të fundit kemi pasur një rritje mesatare prej 7% të prodhimit të brendshëm bruto, eksportet dhe investimet e huaja janë dyfishuar, buxheti vjetor këtë vit është 17% më i lartë se në vitin 2022 dhe të ardhurat nga taksat janë rritur me dy të tretat pa ndryshuar politikën fiskale, sepse njerëzit paguajnë më shumë taksa kur shohin se nuk ka korrupsion në qeveri dhe po ashtu kur janë optimistë shpenzojnë më shumë se sa kursejnë dhe nga kjo përfitojnë jo vetëm ata por edhe gjithë ekonomia jonë. Ne kemi siguruar rritjen më të madhe të buxhetit për shëndetësinë, bujqësinë, mbrojtjen dhe arsimin. Rritjen ekonomike nuk e mbajtëm për shtetin, por ia shpërndamë popullit: dy paketa masash, për ringjalljen ekonomike dhe për përballimin e inflacionit, në total miliardë euro. Në fund të fundit, Raporti i Komisionit Evropian për Kosovën nga tetori i vitit të kaluar është më i miri në 15 vitet e fundit. Pra, nga 1 janari 2024. Hiqet edhe regjimi i vizave për pasaportat e qytetarëve të Kosovës.

Ne kemi bërë shumë për komunitetin serb. Kemi përfunduar restaurimin e trashëgimisë ortodokse në Kosovë: Manastirin e Tamnicës dhe Shën Mërisë në Kamenicë, si dhe Manastirin e Draganacit në Novobërdë. Ka filluar restaurimi i katër shtëpive tradicionale në Prizren, në pronësi të serbëve. Në bazë të thirrjes së fundit për ndihmë direkte, disa organizata dhe individë kanë marrë mbështetje financiare për botim librash, aktivitete sportive, kulturore dhe artistike. Është në proces hartimi i planit të ruajtjes së fshatit Hoçë e Madhe.

Është rithemeluar puna e komisionit përgjegjës për verifikimin e diplomave të Universitetit të Mitrovicës së Veriut. Ky komision deri më tani ka pranuar 44 aplikime nga maturantët. Dhe në të ardhmen, për të lehtësuar procesin e aplikimit, ne po implementojmë një platformë online. Të gjitha me synimin e një niveli më të lartë të efikasitetit.

Kemi krijuar edhe programin e ndihmës “Qeveria për Familjen”, në bazë të të cilit ne ofrojmë subvencione për pagat e të punësuarit të vetëm në familje. Me këtë program kemi ndihmuar 115 familje serbe. Po ashtu, Ministria jonë për Komunitete dhe Kthim ndihmoi në themelimin e 123 bizneseve të vogla, ndër të cilat 48 ishin për të mirën e komunitetit serb. Dhe Agjencia jonë për Punësim ka ndërmjetësuar punësimin e 371 personave nga komuniteti serb – dyfish më shumë se vitin e kaluar.

Dyfishuam buxhetin e zyrës së Komisionerit për Gjuhët për sa i përket bashkëpunimit në projekte me organizatat joqeveritare, mbështetëm programin e studimeve të Ballkanistikës në Universitetin e Prishtinës dhe shpërndamë 19 grante për organizatat joqeveritare dhe mediat që mbështesin komunitetin serb dhe filluan të ndërtojnë 8 shtëpi për familjet serbe.

Platforma jonë e re “SuperJob” u mundëson të rinjve të moshës 18 deri në 25 vjeç të marrin pagën minimale si bonus: deri tani kemi 11 mijë të rinj aktivë, gjashtë mijë e gjysmë shtesë të regjistruara me më shumë se tetë mijë mundësi të hapura pune. Kemi ndarë 3 milionë euro për organizata joqeveritare, fermerë dhe start-up. Afati i aplikimit është këtë të premte, ndaj nxitoni.

Të nderuar qytetarë,

E kam theksuar vazhdimisht se ky vend është vendi ynë i përbashkët – ai që na përqafon dhe na mbron dhe për të mirën e të cilit jemi të detyruar të luftojmë. Le të ecim drejt një të ardhmeje më të mirë së bashku, duke ndërtuar ura të forta, për shkak të asaj që duam për veten dhe familjet tona. Shtëpia është aty ku është shtëpia dhe vendi ynë është shtëpia e të gjithë neve.

Faleminderit shumë dhe ju uroj gjithë të mirat.