Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

​Një e katërta e njerëzimit përballet me stres ekstrem për ujin

Sipas një raporti të ri, bota po përballet me një “krizë të paprecedentë të ujit” të nxitur nga kërkesa në rritje dhe kriza e përshpejtuar e klimës.

Një e katërta e popullsisë së botës aktualisht përballet me “stres jashtëzakonisht të lartë të ujit” çdo vit, me 1 miliard njerëz të tjerë që pritet të preken deri në vitin 2050, sipas Atlasit të Rrezikut të Ujit (WRI) të Institutit Botëror të Burimeve të botuar të mërkurën, shkruan CNN.

Stresi jashtëzakonisht i lartë i ujit do të thotë se vendet po përdorin pothuajse të gjithë ujin që kanë – të paktën 80% të furnizimit të tyre me burime të rinovueshme, sipas raportit, i cili publikohet çdo katër vjet.

Raporti zbuloi se 25 vende, që përfaqësojnë 25% të popullsisë globale, përjetojnë stres jashtëzakonisht të lartë të ujit çdo vit, me Bahreinin, Qipron, Kuvajtin, Libanin dhe Omanin si pesë vendet më të prekura.

Edhe një thatësirë afatshkurtër mund t’i rrezikojë këto vende të mbeten pa ujë.

“Uji është padyshim burimi ynë më i rëndësishëm në planet dhe megjithatë ne nuk po e menaxhojmë atë në një mënyrë që pasqyron këtë,” tha Samantha Kuzma, drejtuese e të dhënave të Ujësjellësit nga programi i ujit të WRI dhe një nga autorët e raportit.

“Unë kam punuar me ujë për afro 10 vjet, dhe për fat të keq, historia ka qenë e njëjtë pothuajse gjatë gjithë 10 viteve”, tha Kuzma për CNN.