Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Për 14 vjet, rreth 135 mijë nxënës më pak në Kosovë

Nga viti shkollor 2008/09 deri në vitin e kaluar 2021/22, Kosova ka rreth 130 mijë nxënës më pak, që nuk ka para mbi 30%.

Në Institutin e GAP-it që ka përpunuar statistikat e MASHTI-t, duket se ka komunën e komunës ose Junikun, ku ka për 50% të numrit të nxënësve për 14 vjet.

Rënia e numrit të nxënësve sidomos nëpër vende rurale sipas njohësve të arsimit rrezikon që shumë shkolla të mbyllen. Në mënyrë që kjo të mos sipas Rinor Qehaja, duhet të analizohet statistika për numrin e nxënësve nëpër komuna.

“Duhet të bëhet një analizë statistikore, se kush është numri i vërtetë i nxënësve në krahasim me numrin e mësuesve, dhe në bazë të kësaj të zhvillojmë një strategji që prek të gjitha komunat, e që do të nxiste ri -organizim të trupit nëpër rrugë. të gjitha komunat por edhe për instalimin e politikave të mirafillta qoftë në rekrutim dhe nëse do të investohet në kapitale në funksion”, tha Rinor Qehaja nga instituti EDD GUARD.

Edhe pse numri i nxënësve ka rënë dhe trendi i studimeve po vazhdon, numri i personelit është pak a shumë i njëjtë. Salie Gajtani, njohëse e arsimit, thotë se duhet të kujdesem për investimet në të ardhmen.

“Qeveria duhet të kujdeset për hartimin e të drejtës së politikave arsimore, në mënyre që të mos vijmë në aso situate që numri i mësimdhënësve të jetë në dis proporcion me numrin e nxënësve. Prandaj një numër i madh i ndërsjellë midis MASHT dhe DKA-ve, në mënyre që të mos ketë investime të gabuara, në ndertimin e shkollave që prirjet janë për të mbetur të zbrazëta, apoimin e rinj të mësimdhënësve. te nxënësit janë të shpejtë”, tha Gajtani.

Personeli arsimor i tepërt në disa komuna është problemi që ka tash e sa kohë dhe përmendet në raportet dhe pranohet nga MASHTI. Mirëpo, deri më tani nuk ka pasur nisma konkrete ri-trajnimin e tyre, pensionimin e hershëm, apo disa zgjedhje tjetër.