Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Shkencëtarët krijojnë një embrion njerëzor pa vezore apo fertilizim

Embrioni është krijuar nga qelizat staminale njerëzore pa vezore, spermatozoide apo fertilizim

Një model i embrionit njerëzor me rrahje zemre dhe gjurmë gjaku është krijuar nga shkencëtarët në një zbulim që mund të ofrojë informacione të brendshme për javët e para të jetës.

Struktura sintetike është krijuar nga qeliza staminale njerëzore pa nevojën e vezoreve, spermatozoideve apo fertilizim.

Ky krijim replikon disa nga strukturat që zakonisht shfaqen në javën e tretë dhe të katërt të shtatzënësisë, por është dizajnuar në mënyrë që të zhvillohet në një fetus.

“Këto janë vetëm modele që mund të përdoren për të shikuar nëpër aspekte specifike të zhvillimit njerëzor”, kanë thënë shkencëtarët.

Qelizat e rrahjeve të zemrës shfaqen në ditën e 23-të të një embrioni natyral, përderisa qelizat e rruazave të kuqe të gjakut nisin të shfaqen në javën e katërt.

“Kur e dëgjova rrahjen e zemrës për herë të parë, isha pak i frikësuar të jem i sinqertë”, ka thënë dr. Neupane.

Por ai paralajmëroi se kjo është e rrezikshme për të krahasuar strukturat direkte me embrionin natyral njerëzor, duke shtuar se “në të ardhmen këto krijime nuk i kanë të gjitha karakteristikat e një embrioni natyral”.

Zbulimi u arrit duke përdorur qelizat burimore embrionale – qeliza “të bardha” të marra nga një embrion njerëzor i cili më pas mund të bëhet çdo qelizë në trup, raportoi “The Guardian”.

Ato ishin krijuar në mënyrë që të rriteshin në një strukturë të ngjashme me embrionin në laborator dhe u transferuan në një lloj shisheje rrotulluese, e projektuar për të vepruar si një mitër artificiale.

Shpresohet se gjetjet – të cilat ende nuk janë botuar – mund të japin një kuptim më të madh të shkaqeve të abortit të përsëritur dhe ndikimit të çrregullimeve gjenetike.

Profesori Robin Lovell-Badge, drejtues i sektorit të biologjisë së qelizave burimore dhe gjenetikës së zhvillimit në Institutin Francis Crick në Londër, i cili nuk ishte i përfshirë në punë, tha se embrionet sintetike “nuk mund të zhvillohen për t’u implantuar për të formuar një fëmijë”.

Puna pason një zbulim më vete, të raportuar javën e kaluar, në të cilin shkencëtarët krijuan embrione që nuk përfshinin fillimet e një truri apo të një zemre që rreh, por përfshinte qeliza që do të vazhdonin të formonin placentën dhe qesen e brendshme të vezës.

Sarah Norkros, drejtoreshë e “Progress Educational Trust”, një organizatë bamirëse që ndihmon njerëzit që luftojnë me sterilitetin, tha: “Duhet të kujtojmë se këto modele nuk janë embrione njerëzore të vërteta”./ATVLIVE.TV/