Ads: Abonohu në Digitalb OTT 

Shëndetësia

Simptomat që duhet t’u kushtoni vëmendje kur ju paraqitet sheqeri në gjak

Sheqeri i lartë i gjakut ndodh kur ka një tepricë të glukozës në gjak. Tipike për diabetin mellitus, sheqeri i lartë në gjak (ose hiperglicemia) duhet të trajtohet në kohë në mënyrë që të mos shkaktojë një sërë komplikimesh shëndetësore.

Në shumicën e rasteve, sheqeri i lartë në gjak shkaktohet nga diabeti mellitus, por mund të preken edhe personat që nuk vuajnë nga kjo sëmundje, por kanë faktorë rreziku.

Hiperglicemia mund të shfaqet përmes një sërë simptomash që duhet të ngrenë alarmin dhe të sugjerojnë që ajo duhet të korrigjohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Cilët janë faktorët e rrezikut ?

– Në shumicën e rasteve, niveli i lartë i glukozës në gjak shkaktohet nga diabeti mellitus. Megjithatë, personat që nuk vuajnë nga kjo sëmundje, por kanë faktorë rreziku, mund të kenë vlera të larta të glukozës në gjak. Faktorë të tillë rreziku janë hipertiroidizmi, pankreatiti, inflamacioni, infeksioni, stresi pas një ataku në zemër ose goditje në tru, trajtimi me kortikosteroide ose antidepresantë triciklikë.

Cilat janë simptomat e sheqerit të lartë në gjak ? – Hiperglicemia mund të shfaqet përmes një numri simptomash që duhet të alarmojnë një person dhe të sugjerojnë se duhet t’i korrigjoni ato sa më shpejt që të jetë e mundur. Simptomat kryesore të nivelit të lartë të sheqerit në gjak përfshijnë lodhjen e përgjithshme, dhimbje koke, humbje peshe që nuk ka ndonjë shkak tjetër, ndjenjë të vazhdueshme etje, tharje në brendësi të gojës, rritje të nevojës për të urinuar sidomos gjatë natës, turbullim të shikimit, infeksione të vazhdueshme.

Si të parandaloni sheqerin e lartë në gjak – Nëse vuani nga niveli i lartë i sheqerit në gjak, duhet të konsultoheni me mjekun ose një specialist të diabetit në mënyrë që ta trajtoni problemin siç duhet. Përveç këshillave të mjekut, në përgjithësi sugjerohet që të ushtroheni për të luftuar mbipeshën, të pini shumë ujë për të luftuar dehidratimin, të shmangni situatat stresuese dhe të pushoni rregullisht gjatë natës.

Komplikime të mundshme – Nëse niveli i lartë i glukozës në gjak nuk rikthehet në nivele normale, mund të shfaqen komplikime kronike të sistemit kardiovaskular ose nervor, por edhe të veshkave dhe syve. Sheqeri i lartë në gjak mund të shkaktojë gjithashtu ketoacidozë diabetike dhe sindromë hiperglicemike.Related posts
Shëndetësia

Thuani lamtumirë gurëve në veshka me këtë pije

Shëndetësia

Të bëhesh i pandashëm dhe kontrolli mbi vëmendjen

Shëndetësia

Ataku kardiak – çfarë të bëhet dhe si të silleni

Shëndetësia

Çfarë do të thotë vendndodhja e dhimbjes së kokës – dhe si ta parandaloni atë?