Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Zyrtari i “Human Rights Watch” thotë se ka pasur frikë të flitet për shkeljet e pretenduara të kryera nga UÇK-ka

Frederick Abrahams, nga organizata ndërkombëtare “Human Rights Watch”, në cilësi të dëshmitarit të 22-të, në gjykimin ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit në Dhomat e Specializuara të Kosovës (DhSK) në Hagë, ka thënë se ka pasur frikë të flitet për krimet e pretenduara të bëra nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK).

‘‘Në rastin e hetimit shkeljeve të pretenduara të bëra nga UPK-ja, intervistat ishin të vështira se kishte hezitim dhe frikë me fol haptazi për këtë çështje’’, tha i njëjti, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Ai tha se raportet për këtë i kanë bërë më shumë kolegët e tij por se edhe ata kishin thënë se janë përballur me njerëz që kanë shprehur frikë për të dhënë përgjigje që përfshijnë shkeljet e pretenduara të UÇK-së.

‘‘Unë e kuptoja dhe besoja frikën si frikë që njerëzit mund të kishin frikë nga pasojat që mund të kishin’’, u përgjigj dëshmitari kur u pyet nga prokurori Alan Tieger se për çfarë kishin frikë këta persona.

Abrahams më tej tha se fitoi këtë përshtypje në bazë të qindra intervistave të bëra por se nuk përjashtoi mundësinë se kishte njerëz që nuk donin të flisnin për këtë sepse në mendjen e tyre kauza ishte më e madhe.

‘‘Pasoja të vuanin nga pjesëtarë të UÇK-së për faktin se do flinin për keq-sjellje të tyre’’, tha ai kur u pyet se nga kush frikësoheshin se do kishin pasoja.

Ndërkaq, në fillim të dëshmisë së tij, ai ka treguar se punon në këtë organizatë që nga viti 1993 dhe se mandati i tyre është të monitorojnë, komentojnë, ekspozojnë dhe të publikojnë raste të shkeljeve të të drejtave të njeriut në gjithë botën.

I njëjti ka deklaruar se periudhës 93-2000 ka punuar në Ballkanin Jugor dhe se misioni i tij i parë në Kosovë ka qenë viti 1996.

Po ashtu, Abrahams ka thënë se ka dhënë dëshmi në disa çështje gjyqësore si dhe punën e tyre e ka paraqitur edhe para Kongresit Amerikan.

Dëshmitari tha se nuk kanë qenë të vendosur në mënyrë permanente në Kosovë por se kanë ardhur dhe qëndruar nga 2-3 javë herë pas here.

Metodikë e punës sipas tij ishte intervistomi i personave që pasqyrojnë njohuri të dorës së parë, ata që kanë parë me sy të vet shkeljen apo familjarë të tyre por se janë munduar që dëshmitë e tyre të i mbështesin me material përcjellës si: raporte autopsie, raporte mjekësore apo vendime gjykate.

Abrahams tha se raportet e tyre pas botimit i kanë shpërndarë online, ju është dërguar qeverive të ndryshme dhe organizatave ndërkombëtare, janë vënë në kontakt me media si dhe kanë bërë shpërndarje të drejtpërdrejtë tek autoritetet serbe-jugosllave.

Për shpërndarjen e raporteve nga UÇK-së, ai tha se nuk kishte qenë e lehtë pasi fillimisht nuk ka qenë prania e tyre haptazi deri vonë gjatë konfliktit kurse më vonë, nga shtatori i 1998 kanë shpërndarë ato në zyrën e përfaqësuesve në Prishtinë, sipas tij tek Adem Demaçi, aktivist i të drejtave të njeriut dhe përfaqësues politikë i UÇK-së.

Kurse, i pyetur për termin kolaboracionist, dëshmitari tha se ekzistonte ky term për personat që i konsideronin si të pandershëm.

‘‘Ishin njerëz që ishin në sigurim si polici por edhe nëpër universitete që dominoheshin nga shteti ku gjuha shqipe ishte e ndaluar dhe të cilët nuk punon në instanca paralele që kishin krijuar shqiptarët’’, tha ai.

Ndërkaq, mbi çfarë kishte fituar këtë mendim se ky term përdore për njerëzit që pretendohej se ishin bashkëpunëtorë, Abrahams tha se burimi kryesor kishin qenë organizatat ndërkombëtare si Kombet e Bashkuara, KFOR-i, OSBE-ja, Qendra e të Drejtës Humanitare dhe nga intervistimi i disa anëtarëve të familjeve që pretendonin se të afërm të tyre ishin rrëmbyer për shkak se ishin perceptuar si kolaboracionist.

Në vazhdim, dëshmitari është pyetur edhe për ndalimin e dy gazetarëve serbë nga UÇK-ja, për të cilët tha se kishin paraqitur shqetësimin e tyre me komunikatë për shtyp por se ishin konsultuar edhe me Kryqin e Kuq Ndërkombëtar dhe e kishin ngritur si çështje edhe me Demaçin në Prishtinë.

Abrahams ka folur edhe për Demaçin një pjesë të dëshmisë së tij, duke e cilësuar si figurë të rëndësishme në shoqërinë shqiptare kosovare por që sipas tij ndikimi i tij në vendimmarrje në krahun e armatosur ishte i kufizuar.

Ndërkaq, lidhur me çështjen e gazetarëve të ndaluar, dëshmitari tha se kishin kërkuar takim me përfaqësuesit e UÇK-së dhe se kjo iu ishte mundësuar, kur sipas tij takimi ishte mbajtur në një fshat të Malishevës dhe se aty kishte qenë Hashim Thaçi si përfaqësues politik i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së dhe Komandat Çeliku – Fatmir Limaj.

Dëshmia e këtij dëshmitari do të vazhdojë edhe në seancën e planifikuar për nesër