Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Bojana Vatiq nga Novi Sadi “shokon” Serbinë, mbështet plotësisht Kurtin: Ai nuk ka vrarë, ja pse e shqetëson Vuçiqin

Bojana Vatiq, nënkryetare e klubit të Vojvodinës, ka publikuar në portalin e Novi Sadit “Autonomija”, një shkrim në mbështetje të kryeministrit të Kosovës Albin Kurti.

Ajo ndër tjerash, ka thënë se Kurti nuk ka vjedhur dhe nuk ka vrarë, por ka mbrojtur popullin e Kosovës nga politika kriminale e Sllobodan Millosheviqit, përcjell Bota sot.

Ajo ka kërkuar që të mos barazohet Kurti me Vuçiqin, pasi ata sipas saj, nuk janë njësoj dhe ai nuk është as si Hashim Thaçi.

Vatiq ka theksuar se Serbia i ka bërë aq shumë keq shqiptarëve dhe Kosovës, sa nuk do të falet kurrë.

Lexojeni shkrimin e plotë, të përkthyer nga “Bota sot”:

“Serbia u ka bërë aq shumë keq shqiptarëve dhe Kosovës, sa nuk do të falet kurrë. Dhe ata po falin…”

Pse e shqetëson kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, këtë qeveri dhe opozitën nacionaliste, si dhe shoqërinë shumicë serbe të helmuar nga propaganda?

Së pari, sepse nuk kanë gjalpë në kokë, si ata që janë në skenën politike në Serbi.

Sepse ai nuk ishte i përfshirë me ta.

Ai nuk ka vjedhur, nuk ka vrarë, nuk ka bërë krime.

Sepse ai u arrestua dhe u burgos, sepse mori pjesë në demonstratat kundër Sllobodan Millosheviqit, duke mbrojtur popullin e tij nga politika kriminale e Millosheviqit.

Çfarë pret opozita nacionaliste e Serbisë nga ata që filluan luftërat, që ishin frymëzuesit e tyre, që punuan me përkushtim dhe sistematikisht në propagandën e luftës, morën pjesë në luftën e Kosovës, morën pjesë në terror ndaj popullatës shqiptare?

Që ndihen përgjegjës sot? Ata që ishin pjesëmarrësit e tij, frymëzuesit, krijuesit, nxitësit dhe bashkëpunëtorët e tij?!

Pse kanë armiqësi ndaj Kurtit?

Ata e kanë atë, sepse Kurti u jep rezistencën përfundimtare ëndrrave të tyre të mëdha dhjetëvjeçareserbe dhe shfaqjes së tyre të forcës, edhe kur ata dhe politika të tilla janë plotësisht të mundura.

Sepse Kurti ka ende mbështetjen e gjithë komunitetit ndërkombëtar.

Sepse Kurti i tyre nuk është Thaçi.

Dhe ne të gjithë do të dëshironim të ishte.

Sepse, përveç gjithë kësaj, Albin Kurti ka treguar se është një zotëri, ndryshe nga shumica e nacional-shovinistëve në skenën politike serbe dhe se përkundër sakrificave të mëdha në spastrimin etnik të popullit shqiptar, Kurti sot i shtrin dorën pajtimin dhe ndërton politikën e paqes, ndërton institucionet e Kosovës dhe shoqërinë demokratike, duke mos dashur në të njëjtën kohë asnjë kompromis të kalbur me ata që mundohen t’ia heqin asaj dhe Kosovës.

Sepse Kurti i paralajmëron ata.

Sepse si kryeministër i Kosovës, ai beson se Kosova nuk është as shqiptare e as serbe, por një shoqëri civile multietnike. Edhe pse që nga shpallja e pavarësisë, 93 për qind e popullsisë e përbëjnë shqiptarët, ai nuk e nacionalizon shoqërinë kosovare dhe beson se formimi i Asociacionit të Komunave Serbe në Kosovë nuk është i mundur për shkak se është në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës, shtetin e Kosovës.

Sepse ai beson me të drejtë të plotë se Serbia duhet të kompensojë dëmin që ia ka shkaktuar Kosovës.

Sepse Serbia ka bërë krime në Kosovë!

Ju shtrohet pyetja – “jobërës”, “bërës të mirë”, qytetarë të rremë, demokratë të rremë dhe shovinistë të fshehtë.

Çfarë nuk është e qartë për ju?

Dhe çfarë doni më shumë se çfarë nuk keni?

Opozita demokratike, kush tha ndonjë gjë për civilët shqiptarë dhe fëmijët e hedhur në gropa në Batajnicë kur ju erdhët në pushtet?

Sa i keni përballuar të gjitha krimet duke bërë një përzgjedhje se çfarë mund dhe çfarë nuk mund të paraqitet në publik?

Kufomat e kujt janë sjellë nga Kosova në frigoriferë vetëm pak kilometra larg Beogradit tuaj?

Kush e pengoi njohjen e së vërtetës? Kush i varrosi më në fund ato viktima edhe pasi Sllobodan Millosheviqit, i cili u gjykua për krimin?

Dhe ku është, më në fund, përgjegjësia juaj sot? Kush të jep të drejtë ti ankohesh Kurtit, kryeministrit të Kosovës, shqiptarit, që po lufton kriminelët dhe amanetin e viteve 1990, se nuk po bën diçka të mire në vendin e tij se ka të bëjë me Vuçiqin, sepse në thelb ju nuk bëni dallime fare për këtë.

Sepse nuk i kalon “vijat e kuqe”!

Dhe mos e barazoni Kurtin me Vuçiqin se nuk janë njësoj.

Mos relativizoni gjithçka për këto 30 vite dhe sot konfliktin në Kosovë.

Serbia i ka bërë aq shumë keq shqiptarëve dhe Kosovës, sa nuk do të falet kurrë.

Dhe ata falin..

Pavarësisht gjithçkaje, ata duan paqe, duan një të ardhme, duan që t’i lini të qetë, pavarësisht të gjitha të këqijat që u janë shkaktuar nga Beogradi në tridhjetë vitet e fundit dhe secili prej jush mban një pjesë të kësaj përgjegjësie.

Po kërkoni të drejta, po kërkoni zgjidhje më të mira, ju që nuk meritonit asgjë, as manastiret serbe në Kosovë, të cilat, meqë ra fjala, ruheshin nga po ata shqiptarë ndërsa “gardianët e Serbisë” dogjën çdo xhami në Bosnje dhe gjithçka që nuk ishte në dy këmbët serbe.

Po kërkoni diçka sot?

Vetëm ju, të gjithë kolektivisht, mund të gjunjëzoheni si i madhi Willy Brant në Varshavë dhe të kërkoni falje të vërtetë nga të gjithë ata që keni dëmtuar dhe të lani njollën nga populli serb.

Dhe ju që keni bërë keq

dhe ju që nuk gjykoheni

dhe ju që gjykoheni

dhe ju gjykoni

dhe juve që heshtni aktin dhe që sot nuk ju lejohet ta paraqisni atë të vërtetë.

Kështu që ndoshta atëherë do të faleni.

Mbështetje e plotë për institucionet e Kosovës në zbatimin e demokracisë.