Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lifestyle

Dyshoni se vuani nga migrena? Këto janë simptomat dhe shkaqet më të zakonshme

Migrena bën pjesë në grupin e sëmundjeve neurologjike dhe shfaqet tre herë më shpesh te femrat, me 10 për qind të popullsisë që vuan prej saj.

Simptomat e migrenës

Simptomat që tregojnë për fillimin e migrenës janë shqetësime të shikimit ose, më rrallë, disa simptoma të tjera neurologjike, të përziera, të vjella dhe reagime të shumta të sistemit nervor autonom. Ajo që e dallon dhimbjen e kokës nga migrena nga llojet e tjera është se rreth 15 për qind e njerëzve që vuajnë nga kjo sëmundje përjetojnë shqetësime të përkohshme vizuale, shqisore, të të folurit ose motorikë.

Këto çrregullime karakterizohen nga një fjalë: Aura.

Aura sinjalizon fillimin e shpejtë të dhimbjes së kokës, menjëherë pas simptomave të përmendura. Kjo lloj dhimbje koke më së shpeshti shfaqet në një pjesë të kokës me dhimbje pulsuese që zgjat nga 4 deri në 72 orë.

Fajtori për migrenën

Migrena mund të fajësohet për faktorë të shumtë të natyrës gjenetike, si dhe faktorë mjedisorë. Në më shumë se 60 për qind të rasteve, migrena është një sëmundje e trashëguar. Megjithatë, migrena mund të shkaktohet edhe nga një nivel i caktuar i hormoneve në gjak. Puberteti luan një rol të rëndësishëm edhe në shfaqjen e migrenës, kur më së shpeshti fillon kjo sëmundje.

Megjithëse shkenca nuk i ka sqaruar plotësisht të gjithë mekanizmat patofiziologjikë të migrenës, besohet se çrregullimet neurovaskulare janë shkaku kryesor i shfaqjes së saj. Teoria kryesore e origjinës së migrenës reflektohet në faktin se rritja e ngacmueshmërisë së korteksit cerebral dhe kontrolli jonormal i dhimbjes së neuroneve në thelbin e trungut të trurit kontribuojnë në shfaqjen e migrenës.

Migrena është një dhimbje koke beninje që tenton të përsëritet dhe nuk është simptomë e sëmundjeve të tjera. Migrena karakterizohet gjithashtu nga një mungesë e plotë e simptomave midis dy sulmeve. Shumica e njerëzve që vuajnë nga migrena zakonisht përjetojnë sulmin e tyre të parë të migrenës para moshës njëzet vjeç dhe afërsisht një në tetë, para moshës dhjetë vjeç. Janë shumë të rralla rastet kur migrena shfaqet për herë të parë pas moshës pesëdhjetë vjeçare.

Shkaqet

Migrena mund të shkaktohet nga të ashtuquajturit shkaktarë të ndryshëm (stresi, cikli menstrual, disa lloje ushqimesh dhe pijesh, ndryshime mikro dhe makroklimatike, etj.). Shumë doktorë përmendin llojin e personalitetit si një nga shkaqet e migrenës. Për shembull, migrena ka më shumë gjasa të ndodhë tek njerëzit veçanërisht ambiciozë, me temperament ose inteligjentë sesa tek ata që janë më pasivë dhe të relaksuar.

Stresi si shkaktar i migrenës është një faktor shpesh i pranishëm në hulumtime. Është vërtetuar se migrena të cilat ndodhin gjatë fundjavës (relaksimit) janë më së shumti për shkak të obligimeve të caktuara nënndërgjegjeshëm. Mekanizmi i stresit mund të jetë uria dhe lodhja.

Ndryshimet e motit janë padyshim një nga faktorët që favorizojnë shfaqjen e migrenës. Vlen të përmendet veçanërisht moti me avull dhe i lagësht, d.m.th. ndryshimi i presionit.

Niveli i hormoneve në gjak është gjithashtu një nga shkaqet e mundshme të migrenës. Kjo dhimbje shfaqet tek gratë, më shpesh, gjatë menstruacioneve, menopauzës, shtatzënisë ose gjatë përdorimit të kontraceptivëve oralë. Ndikimet hormonale janë veçanërisht të rëndësishme në migrena pa aurë. Gjithashtu, sulmet e migrenës pothuajse kurrë nuk ndodhin në tremujorin e dytë dhe të tretë.

Ushqime të tilla si çokollata, djathrat, kafeja, alkooli dhe ndryshimet e papritura të nivelit të sheqerit në gjak favorizojnë shfaqjen e dhimbjeve të kokës nga migrena. Përdorimi i duhanit është një shkak i provuar i sulmeve të migrenës.

Mekanizmat nxitës si pushimi i pamjaftueshëm, mungesa e gjumit, shikimi i tepërt i televizorit ose stimuj të tjerë të dritës ndikojnë në shfaqjen e sulmeve të migrenës. /vizionplus.tv