Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lifestyle

Këto janë shenjat që tregojnë se jeni në një marrëdhënie toksike me veten

Megjithatë, si çdo partneritet apo miqësi, marrëdhënia juaj e brendshme me veten mund të bëhet toksike kur shfaqen modele dhe sjellje negative.

Ju mund të jeni të sigurt për identitetin dhe qëllimet tuaja në jetë, por a keni menduar ndonjëherë se vetë-koncepti ose zakonet tuaja nuk janë gjithmonë konstruktive? Njohja e modeleve toksike në marrëdhënien tuaj me veten mund të jetë sfiduese, por është e rëndësishme për të ruajtur vetëvlerësimin tuaj dhe marrëdhëniet me të tjerët, thonë psikologët.

Në një marrëdhënie toksike me veten, mund të jeni të prirur të merrni fajin ose të ndiheni keq për mënyrën se si e perceptoni veten ose si veproni. Sipas ekspertëve, këto janë pesë shenja që tregojnë se jeni në një marrëdhënie toksike me veten, por lajmi i mirë është se ka mënyra për të dalë nga kjo situatë.

Jeni jashtëzakonisht kritik ndaj vetes ose të tjerëve

Kur përballemi me një gabim të vogël në punë ose kur themi diçka të turpshme në një mjedis shoqëror, reagimi ynë i parë mund të jetë zbulimi i aftësive tona përballuese. Por, siç theksojnë ekspertët, mënyra se si ne përballemi me situata të tilla mund të zbulojë shumë për marrëdhënien tonë të brendshme me veten. Aftësitë e shëndetshme përballuese shpesh përfshijnë aftësinë për të qeshur me gabimet tona dhe për të ecur përpara. Megjithatë, nëse jemi shumë kritikë ndaj vetes, kjo mund të çojë në një marrëdhënie toksike me veten. Kur nuk jemi në gjendje ta falim veten për papërsosmëritë ose gabimet, ne shpesh biem në negativitet. Është e rëndësishme të marrim përgjegjësi për veprimet tona kur bëjmë gabime, por kini kujdes që të mos bini në negativitet dhe toksicitet të tepruar.

Ju justifikoni zakonet e pashëndetshme

Nuk është sekret se kujdesi për shëndetin tuaj emocional dhe fizik është çelësi për një jetë cilësore. Megjithatë, kur e gjejmë veten të bllokuar në një marrëdhënie toksike me veten, është e lehtë të biem në modele dhe zakone që na bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Një marrëdhënie toksike me veten shpesh karakterizohet nga urrejtje e thellë dhe e pazgjidhur për veten, në vend të një ndjesie respekti dhe pranimi për veten. Kjo gjendje mund të inkurajojë zhvillimin e sjelljeve të pashëndetshme si abuzimi me substancat, çrregullimet e të ngrënit ose vetëdëmtimi. Gjithashtu, një tendencë për të vetë-sabotuar dhe për të zgjedhur miq ose partnerë romantikë që ushqejnë modelet e tyre toksike mund të jenë manifestime të zakonshme të këtij problemi. Kur jeni në një marrëdhënie të tillë me veten, mund të justifikoni sjelljen e dëmshme ose vetë-shkatërruese, sepse ju mungon një ndjenjë e vetëvlerësimit dhe merita për lumturinë ose shëndetin.

Ju sakrifikoni shumë

Pa dyshim që të gjithë kemi dëgjuar se sa e rëndësishme është të kujdesesh për veten dhe ta inkorporosh këtë praktikë në jetën tënde të përditshme. Kjo mund të përfshijë një sërë aktivitetesh të tilla si ushtrime të rregullta, mbajtja e shtëpisë tuaj të pastër ose thjesht shijimi i një banje relaksuese ose të fytyrës. Megjithatë, nëse e gjeni veten në një marrëdhënie toksike me veten, mund të jeni të prirur të zhvendosni vëmendjen tuaj në aspekte të tjera. Sakrifikimi i vazhdueshëm i nevojave tuaja për nevojat e të tjerëve, duke çuar në acarim, pakënaqësi dhe lodhje fizike, mund të tregojë një marrëdhënie toksike me veten. Nëse vazhdimisht përpiqeni të kënaqni të tjerët dhe të neglizhoni shëndetin tuaj mendor, kjo mund të dobësojë stabilitetin dhe mirëqenien në jetën tuaj. Siç thotë një shprehje e vjetër, “Nuk derdhet nga një gotë bosh”.

Ju keni vetëbesim të ulët

A keni rënë ndonjëherë në një model për të kritikuar veten ose duke besuar se nuk jeni mjaftueshëm të mirë ose të denjë për dashuri? Ndjenjat e pasigurisë, pavlefshmërisë apo edhe ankthit mund të jenë tregues i vetëbesimit dhe besimit të ulët, të cilat shpesh janë tregues të një marrëdhënieje toksike me veten. Nëse rregullisht e kritikoni veten në mendimet tuaja ose mendoni se nuk meritoni mirësi ose mirëkuptim, veçanërisht nga vetja, kjo mund të tregojë se mund të jeni bërë pa e ditur veten një partner toksik për veten tuaj.

Jeni duke kërkuar konfirmim nga ambienti

Marrja e një komplimenti nga një i huaj ose dëgjimi i fjalëve inkurajuese nga një i dashur mund të jetë një përvojë freskuese, duke ju bërë të ndiheni të parë dhe të vlerësuar. Përparimi në karrierë ose marrja e një çmimi mund të rrisë gjithashtu vetëvlerësimin tuaj. Sidoqoftë, nëse e gjeni veten duke kërkuar këtë lloj vërtetimi nga të tjerët më shpesh se zakonisht, ia vlen të merren parasysh arsyet që qëndrojnë pas tij. Të jesh në gjendje të shtysh veten dhe të inkurajosh veten është një mekanizëm i shëndetshëm përballues që mund të përmirësojë shumë vetëvlerësimin tuaj dhe të promovojë një qëndrim më pozitiv ndaj vetes. Klapoë thekson se nëse nuk mund ta bëni këtë, dhe në vend të kësaj mbështeteni rregullisht tek të tjerët për t’i bërë ata të ndihen mirë me ju, kjo mund të çojë në një humbje të origjinalitetit në komunikimin dhe ndërveprimet tuaja me të tjerët. Kjo mund të sugjerojë se nevojitet një punë e brendshme për të zhvilluar dashurinë për veten për të kapërcyer këto modele të mendimit toksik.