Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lifestyle

Makina juaj është më e ndotur se WC! Specialisti ju mësojnë si ta pastroni për të ruajtur veten

Kur makinat tona nuk pastrohen siç duhet, ato mund të bëhen një terren pjellor për bakteret. Vendet e shoferit përmbajnë pothuajse katër herë më shumë nivele të baktereve që shkaktojnë sëmundje sesa tualetet, sipas një studimi në Mbretërinë e Bashkuar. Kjo pasohet nga frena e dorës, dorezat e dyerve të brendshme dhe leva e marsheve.

Pra, çfarë duhet të bëjmë? Çfarë duhet t’i kushtojmë vëmendje për pastrimin e automjeteve? Sipas specialistit të sëmundjeve infektive Prof. Dr.Alper Şener.

Edhe pse automjeti juaj mund të mos ju duket shumë i ndotur për sytë tuaj, ai mund të jetë plot me baktere që nuk mund t’i shihni dhe mund t’ju sëmurin. Ekspertët paralajmërojnë se pjesa e brendshme e makinës suaj mund të jetë më e ndotur se një WC.

Për më tepër, makina juaj me erë të freskët nga lavazhi mund të mos jetë aq e pastër sa duket. Sigurisht, ka lavazheri që e bëjnë punën e tyre shumë mirë dhe pastër, por në disa vende, leckat që përdorin për të pastruar automjetin përdoren vazhdimisht gjatë gjithë ditës dhe mund të pastrojnë qindra automjete me të njëjtën leckë. Kjo mund të shkaktojë infeksione dhe sëmundje të përsëritura.

Specialisti ndau detajet e hulumtimit të kryer nga një kompani që është distributore e pjesëve dhe aksesorëve të automjeteve në afërsisht 200 vende në Evropë. Duke zbuluar të vërtetën e tmerrshme për këtë çështje, ekipi hulumtues mori mostra nga pjesa e brendshme e tre makinave të ndryshme dhe i publikoi ato së bashku me fotografitë e tyre.

Sipas studimit, sediljet e shoferit përmbajnë pothuajse katër herë më shumë nivele të baktereve që shkaktojnë sëmundje sesa tualetet. Kjo pasohet nga frena e dorës, dorezat e dyerve të brendshme dhe leva e marsheve .

Dr Deborah Lee tha :Makina është një burim i fuqishëm i baktereve që mund të shkaktojnë sëmundje tek disa njerëz. Nëse nuk pastrohet siç duhet, infeksioni mund të ndodhë, të përsëritet dhe në disa njerëz të bëhet i përhershëm. Ka baktere rreth nesh dhe fatmirësisht kemi një sistem imunitar për të na mbajtur të sigurt, por fakti që makina është një inkubator për mikroorganizmat është një çështje serioze. Kur marrim një infeksion, mund të mos e kemi idenë se nga ka ardhur, por fare mirë mund të ketë ardhur nga makina.

Ekspertët testuan nivelet e baktereve në secilën prej tre automjeteve, por nuk zbuluan nëse ato ishin të përdorura apo të reja, kur ishin pastruar për herë të fundit apo nëse kishin fëmijë apo kafshë shtëpiake. Ekipi përdori komplete mikrobiologjike (rrëshqitje) për 15 sekonda në tetë zona të veçanta , duke përfshirë ventilimin dhe butonat e radios .

Ekspertët zbuluan se gjashtë nga tetë pikat e kampionuara përmbanin më shumë baktere sesa ndenjëset e tualetit të pista.

Në sediljen e shoferit u zbuluan gjithsej 107 koloni bakteriale . Kjo është pothuajse 4 herë më shumë se në sediljet e tualetit. Ndërkohë, 47 koloni bakteriale u gjetën në rripat e sigurimit, 41 në frenat e dorës dhe dorezat e dyerve dhe 35 në levën e marshit . Nga të gjitha këto pjesë të makinës, timoni ishte ndër më të pastrat.

Pra, çfarë mund të bëjmë për të mbrojtur veten nga sëmundja pasi makinat tona vijnë nga larja? Çfarë duhet t’i kushtojmë vëmendje për pastrimin e automjeteve?

Sipas specialistit të sëmundjeve infektive Prof. Dr.Alper Şener tha se bakteret e njohura si ‘mikrobet spitalore’ etj. , mund të qëndrojnë në sipërfaqe të pajetë për një kohë të gjatë dhe se këto baktere kanë qenë një plagë për mjekët për një kohë të gjatë sepse shumica e tyre janë rezistente ndaj ilaçeve dhe shtoi : Meqenëse ky bakter është rezistent, ai hyn veçanërisht në sistemin gastrointestinal dhe shumohet në zorrën e trashë, duke shkaktuar parregullsi mikrobiotike atje.”

Duke u shprehur se lloji i rrobës dhe procesi i larjes që përdoret gjatë pastrimit dhe larjes së makinave janë të rëndësishme, Şener tha se temperatura e larjes duhet të jetë mbi 60 C, rrobat duhet të jenë higjienike, njësoj si pëlhurat që përdorim në shtëpi dhe ngjyrat që nuk e bëjnë këtë. Duhet të preferohet ruajtja e shumë pluhurit dhe shfaqja e papastërtisë shpejt.

Şener shtoi se rreziku i kontaminimit të kryqëzuar është i lartë nëse ka kontakt dorë-hundë-gojë nga timoni i marsheve ose zona të tjera në automjet dhe se ka kuptim të përdoren dezinfektues të klorur ose spërkatje me ndërprerje si masë paraprake edhe pas automjetet tona vijnë nga lavazhi./vizionplus.tv