Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lifestyle

Ngjitja e shkallëve do t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë, sipas një studimi

Përfitimet e ecjes për shëndetin psikologjik dhe fizik janë të shumta dhe të gjithë e dimë se sa mirë është për trupin tonë të ecim për ca kohë në jetën e përditshme.

Hulumtimi i ri vërteton se ngjitja e shkallëve, në vend të përdorimit të ashensorit, mund t’ju bëjë të jetoni më gjatë.

Një studim i botuar në revistën Atherosclerosis analizoi saktësisht se sa hapa duhet të ngjitë një person çdo ditë për të përmirësuar shëndetin e zemrës.

Pra, përgjigja është 50 hapa në ditë. Sipas shifrave të cituara, nëse e ndiqni çdo ditë, keni 20% më pak mundësi për të zhvilluar një sëmundje kardiovaskulare.

“Për fat të keq, njerëzit që ngjitnin shkallët për një kohë dhe më pas ndaluan kishin një rrezik 32% më të lartë të sëmundjeve të zemrës në krahasim me ata që nuk ushtroheshin fare”, tha doktoresha Yvonne Covin.

Duhet theksuar se studimi nxjerr në pah vetëm korrelacionet midis këtij aktiviteti dhe shëndetit të zemrës.

Ngjitja e shkallëve bie në kategorinë e ushtrimeve aerobike, që janë lëvizje që rrit rrahjet e zemrës dhe nivelet e oksigjenit, duke përdorur aktivitete të përsëritura.

Në të njëjtën kohë, ushtrimet aerobike reduktojnë rrezikun e presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë dhe sëmundjeve të zemrës.