Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Si po krijon Serbia kërcënime për Ukrainën në mes të deklaratave të marrëdhënieve miqësore

Krerët e dhjetë komisioneve parlamentare të punëve të jashtme dhe më shumë se pesëdhjetë deputetë nga parlamente të ndryshme, duke përfshirë atë të Ukrainës, nënshkruan kohët e fundit një letër të hapur duke bërë thirrje për rritje të mbështetjes për Kosovën e njohur pjesërisht.

Në mesin e nënshkruesve ishte Olexandr Merezhko, deputet i parlamentit ukrainas nga partia presidenciale “Sluha Narodu”. Më pas presidenti serb ka reaguar ashpër.

Për më shumë detaje mbi situatën dhe reagimin ndaj kërcënimeve të Serbisë, shihni rubrikën e redaktorit të EuroPravda, Yuri Panchenko, “Ukraina do të humbasë gjithçka”: Si duhet t’i përgjigjet Kievi kërcënimeve të Presidentit serb.

Autori vëren se nënshkrimi i letrës së hapur nga Olexandr Merezhko, kryetar i Komisionit për Punë të Jashtme të Radës Verkhovna dhe Bashkëpunimit Ndërparlamentar të Ukrainës, shkaktoi një reagim të fortë nga presidenti i Serbisë. Merezhko është një përfaqësues i partisë në pushtet “Sluha Narodu”, kështu që nënshkrimi i tij mund të interpretohet si një ndryshim i mundshëm në pozicionin ukrainas, shpjegon Panchenko.

“Në Serbi, nënshkrimet ukrainase në këtë letër po merren seriozisht në përgatitje për njohjen e Kosovës. Mediat nën kontrollin serb tashmë kanë filluar të diskutojnë hapat e mundshëm që Beogradi mund të ndërmarrë si përgjigje, duke përfshirë deportimin e refugjatëve ukrainas që jetojnë në vend kanë gjetur strehim. “-vazhdoi gazetari.

Sipas Pançenkos, situata u qetësua nga një deklaratë e ambasadës së Ukrainës, e cila u shpërnda me nxitim në mediat serbe dhe siguroi autoritetet serbe. Panchenko vë në dukje se kjo deklaratë ndihmoi të qetësonte qeverinë serbe pasi presidenti Vuçiq e fokusoi konferencën e tij në kritikimin e politikanëve të tjerë.

Veç kësaj, Vuçiq theksoi në mënyrë eksplicite se e konsideron Ukrainën një vend mik me Serbinë dhe se nuk ka pasur probleme në marrëdhëniet me Ukrainën.

“Ukraina është një vend mik për ne. Unë mendoj se Zelenskyy është më i zgjuar se Merezhko. Sepse imagjinoni këtë: nëse Ukraina e njeh pavarësinë e Kosovës, ajo do të humbasë gjithçka brenda një dite”, përmblodhi presidenti serb.

Në të njëjtën kohë, megjithatë, Vuçiq iu përgjigj thirrjeve për të rishqyrtuar politikën e tij ndaj Rusisë, duke deklaruar se ai gjithmonë do të qëndrojë për një “qasje libertare” dhe të drejtën e Serbisë për të marrë vendimet e veta.

“Megjithatë, duhet pranuar e dukshme: deklarata e Vuçiqit për marrëdhënie të mira me Ukrainën nuk korrespondon me realitetin”, vëren autori.

Sipas Pançenkos, Serbia në parim refuzon të vendosë sanksione ndaj Rusisë, mezi reagon ndaj rasteve të njohura të pjesëmarrjes serbe në luftën kundër Ukrainës dhe deputetët pro-qeveritar serb kërkojnë njohjen e territoreve të pushtuara nga Rusia.

Një tjetër kthesë e presidentit serb, sipas Pançenkos, është njohja e pavarësisë së Kosovës si mosshkelje e ligjit ndërkombëtar. Në vitin 2010, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë njohu ligjshmërinë e shpalljes së pavarësisë së Kosovës sipas ligjit ndërkombëtar.

“Sugjerimet e qeverisë serbe për një ngjashmëri midis situatës në Kosovë dhe Ukrainë nuk duhet të kalojnë pa u vënë re,” këshillon redaktori i EuroPravda.

Përveç kësaj, Serbia është kritikuar për mbështetjen e dëshirës së Republika Srpska (entitet autonom brenda Bosnjë dhe Hercegovinës) për të mbajtur një referendum këtë vjeshtë që mund të çojë në shkëputje nga vendi i bashkuar.

Sipas Yuri Panchenko, ky hap mund të shkaktojë një luftë të re në Ballkan. Është në përputhje me interesat e Rusisë dhe në kundërshtim me interesat e Kievit, i cili kërkon aktivizimin e veprimeve tona.

Në përfundim, autori shton se Serbia nuk refuzon të ndihmojë Ukrainën, por vetëm në aspektin humanitar. Përkundrazi, Beogradi e sheh këtë ndihmë si një garanci se Kievi nuk do të ngrejë asnjë pyetje në lidhje me sanksionet apo marrëdhëniet me vendin agresor.

“A është një shkëmbim i tillë i kënaqshëm për Ukrainën? Me sa duket jo. Megjithatë, shteti ukrainas ende nuk e ka deklaruar me guxim këtë. Kështu që ndoshta është koha për të ndryshuar këtë praktikë”, thekson gazetari.