Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

Çfarë është El Nino? Fenomeni është në Paqësor, pse po ndikon në mbarë botën

El Nino shkaktohet nga ujërat veçanërisht të ngrohta në oqeanin Paqësor lindor.

Erërat që fryjnë nga lindja në perëndim pranë ekuatorit ngadalësohen ose kthehen mbrapsht ndërsa presioni i ajrit ndryshon, por shkencëtarët nuk janë të sigurt se çfarë e fillon ciklin.

Tom DiLiberto, një meteorolog në Administratën Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike të SHBA-së, e përshkruan këtë si “dominoja e parë atmosferike”.

Por nëse është në Paqësor, pse ndikon në motin në mbarë botën?

Ky ndryshim në aktivitetin e stuhisë ndryshon rrugën e rrjedhës së avionëve subtropikal, një shteg ajri me rrjedhje të shpejtë që lëviz motin në mbarë botën.

Shtegu shtyhet drejt jugut, duke e drejtuar atë në një përrua më të sheshtë që prodhon mot të ngjashëm përgjatë të njëjtave gjerësi gjeografike.

Kjo ka disa efekte: SHBA sheh më pak aktivitet uragani, Amerika e Jugut përjeton reshje më të mëdha shiu (por pylli tropikal i Amazonës priret të ketë kushte më të thata), dhe Australia vuan më shumë thatësirë ??dhe nxehtësi ekstreme.

A po ndikon ndryshimi i klimës në El Nino?

Nuk ka ende një konsensus shkencor. Ekspertët thonë se ndërsa ndryshimet klimatike po intensifikojnë ndikimet e El Nino, është më pak e qartë nëse ndryshimi klimatik po ndikon në vetë modelin.

Nuk është gjithashtu e qartë nëse ndryshimi i klimës po ndryshon ekuilibrin midis El Nino dhe “motrës së tij” më të ftohtë La Nina.