Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lajme

“Ishte akt lufte”/ Doktori i marrëdhënieve ndërkombëtare ndez alarmin – ja paralajmërimi i frikshëm

Duke komentuar zhvillimet dhe situatën e tensionuar në veri të Kosovës, doktori i marrëdhënieve ndërkombëtare, Gurakuç Kuçi, thotë se qeveria e Kosovës gaboi në hapa, andaj edhe kjo po i hakmerret nga bashkësia ndërkombëtare.

“Përkundër që Kosova është në të drejtën e saj në veprimet në veri që nga çështja e targave e deri më sot, menaxhimi politik, diplomatik dhe i sigurisë është bërë me plot hapa të gabuar. Hapat e gabuar janë duke iu hakmarrë Qeverisë dhe Kosovës pasi Qeveria nuk ka arritur që në ndërmarrjet e saj të brendshme të kuptoj edhe momentumin ndërkombëtar. Nëse momentumi ndërkombëtar nuk kuptohet në mënyrë të drejtë atëherë rezultatet nuk mund të jenë të dëshirueshme”, shprehet Kuçi.

“Qeveria dhe këshilltarët e analistët e angazhuar në punë diplomatike është dashur ta kuptojnë momentumin ndërkombëtar dhe tendencën e perëndimit që të sakrifikoj disa gjëra tek Kosova për ta futur nën tutelë Serbinë. Sikur kjo të kuptohej më kohë atëherë edhe veprimet do bëheshin më të matura dhe nuk do lejoheshin gabime që do iu hakmerreshin qeverisë”, shpjegon Kuçi.

Më tej, ai thotë se në veri të Kosovës janë aktivizuar bandat kriminale, të cilat nuk po kursejnë më as gazetarët.

“Tani atje janë mobilizuar bandat dhe ato do sulmojnë në cdo hapësirë që do iu jepet dhe në raste të tilla pësojnë më së shumti gazetarët të cilët gjenden në mes të dy palëve dhe po ashtu nuk janë të armatosur apo trajnuar për dhunë apo vetëmbrojtje. Tani qeveria duke dështuar në veprimet e saj, duke dështuar në qeverisje brenda vendit dhe duke bërë sjellje arrogante ka arritur që të ngjallë një frustrim të gjerë tek ndërkombëtarët të cilët po e ushqejnë edhe më shumë politikën e tyre të “appeasment” duke i bërë lëshime Serbisë”, thekson doktor Kuçi për “Bota sot”.

Krejt kjo situatë, sipas Kuçit mund të sjellë deri në shpërthimin e një konflikti të armatosur, duke mos përjashtuar edhe luftën.

“Andaj kjo situatë e tanishme në të cilën ndërkombëtaret po duan bindje nga Kosova dhe jo kompromis mund të sjellë një situatë konflikti apo edhe lufte, kidnapimi i policëve të Kosovës nga Serbia realisht ishte akt lufte dhe reagimi i dobët i KFOR-it si për rastin e policëve ashtu edhe për mbrojtjen e gazetarëve, mund të sjellë deri të një mobilizim ushtarak i Kosovës dhe një gjendje lufte, këtë e dëshiron edhe Vucici pasi kështu mund ta mbroj pushtetin e tij nga protestat që po mbahen vazhdimisht në Serbi, por edhe Kurti i cili nuk ka tregu rezultate në aspektin e brendshëm”, nënvizon Kuçi.

Por ku dështoi qeveria e Kosovës sipas Gurakuç Kuçit?

“Në dritën e zhvillimeve aktuale, është thelbësore të trajtohet peizazhi i ndërlikuar politik dhe diplomatik që rrethon veprimet e Kosovës në veri. Përderisa Kosova padyshim posedon të drejta legjitime për çështje të tilla si targat dhe sovraniteti në veri, mënyra se si janë menaxhuar çështjet politike, diplomatike dhe të sigurisë lë shumë për të dëshiruar. Fatkeqësisht, janë bërë hapa të gabuar, duke rezultuar në pasoja që prekin drejtpërdrejt qeverinë dhe kombin në tërësi. Një nga çështjet thelbësore qëndron në dështimin e qeverisë për të kuptuar klimën mbizotëruese ndërkombëtare dhe ndikimin e saj në përpjekjet e brendshme. Dështimi për të kuptuar momentin ndërkombëtar pengon arritjen e rezultateve të dëshirueshme. Për të lundruar efektivisht në sferën komplekse të diplomacisë, qeveria, këshilltarët dhe analistët e saj të angazhuar në përpjekjet diplomatike duhet të kishin njohur vrullin ndërkombëtar dhe prirjen perëndimore për të bërë disa lëshime kundër Kosovës si tendencë për ta bërë Serbinë pro-evropiane. Sikur të kishte kuptuar më herët këtë, veprimet e tyre do të ishin më të matura, duke parandaluar çdo gabim që mund të shfrytëzohej për t’u hakmarrë ndaj qeverisë apo lënduar suksesin e procesit”, shprehet doktor Kuçi.

Kuçi deklaron se kidnapimi i tre policëve të Kosovës nga ana forcave serbe brenda territorit të Kosovës, është një akt lufte.

“Tragjikisht, rajoni tani është kthyer në një terren pjellor për elementë kriminalë të organizuar, të gatshëm për të shfrytëzuar çdo vakum të lënë nga autoritetet. Në raste të tilla, gazetarët gjenden të kapur mes dy palëve, të pa pajisur dhe të pa trajnuar në çështjet e dhunës apo vetëmbrojtjes, duke u bërë viktimat kryesore të kësaj gjendje të vështirë. Rrjedhimisht, paaftësia e qeverisë si në veprimet e saj ashtu edhe në qeverisjen e brendshme ka gjeneruar zhgënjim të gjerë në mesin e aktorëve ndërkombëtarë. Ky zhgënjim nxit edhe më tej politikën e tyre të “paqëtimit” duke i bërë lëshime Serbisë. Si rezultat, situata aktuale, ku aktorët ndërkombëtarë kërkojnë bindje nga Kosova pa hapësirë për kompromis, ka potencialin të përshkallëzohet në një konflikt apo edhe në një luftë të plotë. Rrëmbimi i fundit i policëve kosovarë nga Serbia është pa mëdyshje një akt lufte”.

Për fund, Kuçi shprehet se skenari kryesor i Aleksandër Vuçiqit është lufta.

“Përgjigja e dobët nga KFOR-i, qoftë në mbrojtjen e policëve të rrëmbyer apo në mbrojtjen e gazetarëve, mund të çojë përfundimisht në mobilizimin ushtarak të Kosovës dhe një gjendje lufte – një skenar që luan drejtpërdrejt në duart e Vuçiqit, duke i mundësuar atij të forcojë fuqinë e tij në mes të ngjarjeve të vazhdueshme, protestave në Serbi. Kjo situatë po bëhet e favorshme edhe për Kurtin i cili mund ta manipulojë dështimin qeverisës në nivelin e brendshëm dhe korrupsionin që po ndodhë në punësim dhe fusha tjera. Pra, ky lloj kompleksiteti i ngjarjeve vetëm sa po irriton popullin në Kosovë të cilët nuk po shohin rezultate askund dhe vetë policët të cilët përveç ballafaqimeve të pakuptimta nga vendimet e qeverisë, ata po përballen edhe me probleme ekonomike dhe teknike”, përfundon për “Bota sot”, doktori i marrëdhënieve ndërkombëtare, Gurakuç Kuçi.