Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Lifestyle

Pse kur marrim antibiotikë duhet të hamë kos

Si mjekët ashtu edhe dietologët theksojnë nevojën për të konsumuar kos gjatë marrjes së antibiotikëve. Por pse shkencëtarët e shëndetit rekomandojnë marrjen e kosit me antibiotikë?

Trakti i zorrëve të njeriut është shtëpia e një sërë bakteresh që bashkëjetojnë në mënyrë paqësore me trupin e njeriut, duke i siguruar atij një sërë përfitimesh. Bakteret në traktin e zorrëve janë e ashtuquajtura mikroflora e zorrëve dhe ruajtja e integritetit të popullatave të tyre është jetike për shëndetin e traktit tretës.

Antibiotikët merren për të trajtuar një infeksion bakterial apo edhe për të parandaluar një infeksion sekondar kur trupi është i prekshëm ndaj tyre. Antibiotikët drejtohen kundër baktereve të synuara me të cilat duam të luftojmë, por në të njëjtën kohë ata shkatërrojnë popullata të mëdha të baktereve të dobishme në mikroflora të zorrëve dhe më gjerë. Kjo rezulton në prishjen e ekuilibrit të sistemit bakterial në zorrë duke çuar në efekte negative në funksionimin e traktit tretës, ku diarreja është një nga simptomat e para klinike karakteristike.

Kosi është ushqimi më i pasur në mikroorganizmat e gjallë të jetës së përditshme, duke furnizuar kështu traktin e zorrëve me bakteriale të dobishme dhe duke penguar rritjen e patogjenëve. Në thelb, kosi vepron si një mburojë kundër baktereve të zorrëve duke i mbrojtur ata nga antibiotikët dhe duke promovuar mirëmbajtjen e funksionit të duhur të zorrëve.

Kështu, konsumi i kosit gjatë marrjes së antibiotikëve është i nevojshëm për të ruajtur sa më shumë bakteret e dobishme të traktit të zorrëve./vizionplus.tv