Ads: Merr BB VIP Falas me Premium 12 Mujore

Shëndetësia

Llojet e testeve të tiroides – Pse është e rëndësishme t’i bëni

Testet e tiroides mund të ndihmojnë në diagnostikimin e sëmundjeve si hipertiroidizmi, hipotiroidizmi, sëmundja e Graves, sëmundja e Hashimotos dhe kancerin e tiroides.

Pra siç mund të shihni, këto teste janë një mënyrë e mirë për të parë dhe kontrolluar funksionin e tiroides, në mënyrë që të kapni në kohë çdo shqetësim dhe të mund të parandaloni të tjera.

Më poshtë AgroWeb.org ju njeh me llojet e testeve që mjeku juaj mund t’ju kërkojë t’iu nënshtroheni për të parë dhe vlerësuar nëse gjëndra juaj tiroide funksionon ashtu siç duhet.

Analizat e tiroides

Tiroidja është një gjëndër në formë fluture dhe gjendet në qafën tuaj. Ajo prodhon hormone që kontrollojnë sisteme të ndryshme të trupit. Është si një qendër komandimi që menaxhon mënyrën se si trupi juaj përdor energjinë.

Ju mund të keni nevojë për një test të tiroides nëse keni simptoma të tilla si lodhje, plogështi, nervozizëm ose ndryshime të pashpjegueshme të peshës

Testet e tiroides mund të ndihmojnë në diagnostikimin e sëmundjeve të tiroides të tilla si:

Hipotiroidizmi

Hipertiroidizmi

Troiditi

Sëmundja e Graves

Sëmundja e Hashimotos

Llojet e analizave të tiroides

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të testeve të tiroides, por të gjitha ato ndahen në dy kategori:

Testet e gjakut të tiroides: Këto teste mund t’ju tregojnë nëse hipotiroidizëm (tiroide joaktive) ose hipertiroidizëm (tiroide tepër aktive). Ekzistojnë disa lloje të testeve të gjakut të tiroides, duke përfshirë TSH, T3 dhe T4, dhe antitrupat tiroide.

Testet e imazhit të tiroides: Ndihmojnë mjekun tuaj të gjejë nyjet (gungat) në qafën tuaj dhe të përcaktojë nëse ato janë beninje (jo kanceroze) ose malinje (kancerogjene).

Si funksionojnë analizat e gjakut të tiroides?

Testet e gjakut të tiroides matin disa hormone dhe antitrupa në gjakun tuaj. Prania e lartë ose e ulët e këtyre hormoneve ose antitrupave mund të nënkuptojnë se keni probleme me gjëndrën tiroide.

Mjekët përdorin teste të ndryshme gjaku për të matur parametra të ndryshëm të tilla si:

TSH mat hormonin stimulues të tiroides. Ky është zakonisht testi i parë që rekomandojnë shumica e mjekëve. Gjëndra juaj e hipofizës (pjesë e trurit tuaj) prodhon TSH. Ajo udhëton në gjëndrën tuaj tiroide, duke e stimuluar atë të prodhojë hormonet tiroide, T3 dhe T4.

T3 mat sasinë e triiodothyronine në gjakun tuaj. Ky hormon është një nga dy hormonet kryesore që prodhon tiroidja juaj.

T4 mat sasinë e tiroksinës në gjakun tuaj. Tiroksina është lloji tjetër kryesor i hormonit që prodhon tiroidja juaj.

Në përgjithësi, nuk keni nevojë të bëni ndonjë gjë të veçantë përpara testit tuaj. Ju mund të hani dhe pini normalisht, përveç rasteve nëse mjeku ju thotë ndryshe.

Çfarë duhet të prisni gjatë analizës së gjakut për tiroiden

Gjatë një testi të gjakut të tiroides, mjeku do të marrë një mostër të gjakut tuaj dhe do ta dërgojë atë në një laborator për analizë. Pasi laboratori të përfundojë testimin, ata do t’i dërgojnë mjekut tuaj rezultatet.

Çfarë duhet të prisni pas analizës së gjakut për tiroiden

Mjeku juaj mund të rekomandojë testime shtesë nëse ka nevojë për më shumë informacion. Ai do t’ju tregojnë se çfarë kuptimi kanë rezultatet tuaja dhe çfarë do të vijojë më pas.

Si funksionojnë testet e imazhit të tiroides?

Testet e imazhit të tiroides mund t’i japin mjekut tuaj më shumë informacion rreth madhësisë, formës dhe funksionit të gjëndrës suaj tiroide. Mjeku juaj mund t’ju rekomandojnë teste imazherike pasi të keni bërë analiza të gjakut për tiroiden.

Mjekët përdorin teste të ndryshme imazherike për arsye të ndryshme, të tilla si:

Ekografia e tiroides: Përdor valët e zërit për të përcaktuar formën, madhësinë dhe pozicionin e gjëndrës suaj tiroide. Gjatë këtij testi, një mjek vendos një pajisje dore në qafën tuaj, e cila dërgon valë zanore nëpër trupin tuaj. Ajo analizon ultratingujt për të zbuluar gungat (nyje) në qafën tuaj.

Tomografia e kompjuterizuar (CT): Ky testim me rreze X përdoret për të parë madhësinë dhe pozicionin e gjëndrës suaj tiroide.

Skanimi i qafës: Katër deri në gjashtë orë para testit, ju do të gëlltisni një sasi të vogël të jodit radioaktiv (në formë të lëngshme ose pilule). Kur të mbërrini për takimin tuaj, do të uleni në një karrige ndërsa mjeku juaj do të vendosë një sondë gama përpara qafës tuaj. Kjo është një pajisje dore që mat se sa jod merr tiroidja nga gjaku juaj. Procedura nuk është e dhimbshme dhe zgjat vetëm disa minuta.

Në këto raste testimi mjeku juaj mund t’ju këshillojë që të mos konsumoni gjë  për disa orë përpara procedures tuaj. Ose, ju mund t’ju duhet të shmangni ushqime me përmbajtje të lartë të jodit. Udhëzimet do të ndryshojnë në varësi të situatës suaj.

Nëse skanimet tregojnë se ka një gungë në qafën tuaj, mjeku mund të rekomandojë të kryeni një biopsi me gjilpërë, e njohur gjithashtu si FNA (aspirim me gjilpërë të imët). Kjo do t’u tregojë atyre nëse gunga është kanceroze apo jo.

Duhet të dini se çdo shqetësim që buron nga gjendra tiroide mund të pengojë cilësinë e jetës tuaj. Nëse keni simptoma të sëmundjes së tiroides, drejtohuni tek mjeku juaj për t’u testuar dhe për të pasur një pasqyrim më të mirë të gjendjes tuaj aktuale. /AgroWeb.org